Ennyit mehetsz a kocsival, miután kigyulladt a benzin sárga lámpája

Amikor az autó műszerfalán kigyullad a benzin lámpa, sok sofőr szívverése felgyorsul, és felmerül a kérdés: vajon hány kilométert lehet még megtenni, mielőtt a tank teljesen kiürül? A válasz nem egyszerű, mivel számos tényezőtől függ, beleértve az autó típusát, a vezetési stílust és az aktuális útviszonyokat. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk ezeket a tényezőket és néhány általános iránymutatást is adunk.

Autó típusa és üzemanyagtartály mérete

Az, hogy mennyi üzemanyagot tartalékol az autó, amikor a benzin lámpa kigyullad, nagymértékben függ a jármű típusától és az üzemanyagtartály méretétől. Általában a modern autókban a benzin lámpa akkor gyullad ki, amikor a tartályban körülbelül 10-15% üzemanyag marad. Ez a mennyiség egy kisebb autónál (például egy városi kisautónál) lehet, hogy csak 5-7 liter, míg egy nagyobb, SUV típusú járműnél akár 10-15 liter is lehet.

Átlagos fogyasztás

Az autó üzemanyag-fogyasztása is kulcsfontosságú tényező. Ha az autó átlagos fogyasztása 5 liter/100 km, és a tartalék üzemanyag 5 liter, akkor elvileg még 100 km-t lehet megtenni. Egy nagyobb fogyasztású autó, amely 10 liter/100 km fogyaszt, ugyanezzel a tartalékkal csak 50 km-t tud megtenni.

benzin kiürül az autó tankjából

Vezetési stílus és útviszonyok

A vezetési stílus és az útviszonyok is nagyban befolyásolják, hogy meddig juthatunk el a maradék üzemanyaggal. A gyorsítások, a fékezések és az emelkedők mind növelik a fogyasztást. Egy egyenletes sebességgel, autópályán haladó autó kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint egy városi forgalomban araszoló.

Gyártói adatok és gyakorlati tapasztalatok

A gyártók általában megadják, hogy hány kilométert lehet még megtenni, miután kigyullad a benzin lámpa, de ezek az adatok csak irányadóak. Egyes gyártók pontosabb adatokat közölnek, például hogy 50-80 km még biztonságosan megtehető, de mindig érdemes egy kis tartalékkal számolni.

 

Leadfotó: 123RF

VIA

Életmód