30 %-ban halálos: már 15 helyről jelentették Magyarországon a horrorkullancsot

2009-ben a Margiszigeten találták az elsőt egy sünön, a Naphire.hu most friss adatokat közölt a "horrorkullancsok" magyarországi megjelenésével kapcsolatban.

2021-ben kettő, 2022-ben kilenc, a Naphire.hu friss információi szerint pedig 2023-ban újabb négy Hyalomma kullancsot találtak Magyarországon. A cikküket a Kullancsfigyelő adataira hivatkozva hozták nyilvánosságra a hírt, a portál lakossági bejelentések alapján összegzi a kullancsok magyarországi előfordulását.

Fotó: kullancsfigyelo.hu

A Hyalomma marginatum nevű egzotikus kullancs az úgynevezett Krími-Kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős. Európában az elmúlt években már több helyen is okozott megbetegedéseket. "Korábban az is kiderült, hogy egy kutatás során önkéntesek vérmintáját vizsgálták, és 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot Magyarországon" - írja a Naphire.hu.

Halálos veszély

“A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes nálunk elsősorban a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó Nairovirus fajok európai terjesztése miatt vált ismerté. (…) A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30%-a nem éli túl, megelőző védőoltás még nem készült” - olvasható a Kullancsfigyelő honlapján.

A Nap Híre a fertőzéssel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, hogy a magyar megbetegedések számáról kapjunk pontos képet. “A krími-kongói vérzéses láz -más hemorrhágiás (azaz vérzéses) lázakkal együtt- bejelentendő fertőzés. Erre vonatkozó bejelentésről vagy arról, hogy a vírus tünetes megbetegedést okozott volna hazánkban, nincs tudomásunk” - írták válaszukban.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra