217-szer oltották be a férfit korona ellen: a vizsgálat megdöbbentő eredményt hozott

A jelenlegi ajánlás szerint az egészséges felnőttek 59 éves korukig három oltásból vagy fertőzésből álló alapimmunitással kell rendelkezniük, míg a 60 év felettieknek és a kockázati csoportokba tartozóknak érdemes évente egy emlékeztető oltásra elmenniük.

Az is kiderült, hogy az erlangeni tudósok újsághírekből szereztek tudomást a férfiról, akit saját bevallása szerint oltottak be 217 alkalommal. Hogy miért? A férfi elmondása szerint "személyes okokból". A hivatalos papírjait összeszedve 134 oltásról volt is dokumentáció. Az is tény, hogy 8 különböző vakcinával oltották be, köztük különböző mRNS-vakcinákkal - magyarázta Kilian Schober, a Mikrobiológiai és Infekcióimmunológiai Tanszék munkatársa.

Fotó: 123rf.com

A kutatók azért is hívták meg a férfit Erlangenbe, hogy kiderítsék, vajon a hozzászokási hatások miatt a védekező képessége kevésbbé hatákony a koronavírusokkal szemben, mintha nem lenne ennyi oltása. Erre azonban nem találtak bizonyítékot. Sőt, a vizsgálatok alatt kapta meg a 217. oltását. A tanulmány szerzői szerint ez jelentősen megnövelte az antitestek számát.

Sőt, az is kiderült, hogy az immunrendszere más korokozókkal szemben ugyanolyan hatékony maradt. A csoport a tanulmány eredményeit kedden tette közzé a The Lancet Infectious Diseases című tudományos folyóiratban.

Címlapfotó: 123rf.com-illusztráció

24 óra