Már kapható: a jövő mobiljának már nincs kijelzője - Fotók

Hatalmas hype az okostelefonokat felváltó új kütyü körül és olcsóbb, mint a csúcsmobilok többsége.

Ez már nem a jövő, hanem a jelen. A Humane nevű startup cég egy kamerával és lézerprojektorral ellátott kis készülékkel pótolná a mobiltelefonokat és hatalmas az érdeklődés az új készülék iránt. A két volt Apple-alkalmazott által alapított cég csütörtökön mutatta be "Ai Pin" nevű készülékét. Az öt centiméternél kisebb szélességű, lapos eszközt mágnessel lehet a ruházathoz rögzíteni és mellmagasságban kell viselni.

Kijelzője nincs, de hanggal és kézmozdulatokkal lehet vezérelni.

Fotó: Profimedia/RedDot

Ha az ember a kivetítő elé tartja a kezét, akkor máris megjelenik az idő, vagy épp az időjárás. A kamerája nem csak fényképeket és videókat tud készíteni, de felismeri a tárgyakat is. Imran Chaudhri, a cég egyik alapítója úgy mutatta be telefon képességeit, hogy egy marék diót tartott a lencse elé, és megkérdezte, mennyi fehérjét tartalmaznak. Majd mutatott neki egy könyvet, amit meg is rendelt a készülék a neten. A kamera és a mikrofon bekapcsolásakor egyébként egy nagyobb fény villan fel a készülék bal felső sarkán. Azért, hogy az adatvédelmi szabályokat eloszlassa.

Fotó: Profimedia/RedDot

A cég és az alapítók célja, hogy a mesterséges intelligenciának köszönhetően szükségtelenné tegyék a képernyőkkel való gyakori interakciókat. A szoftvertől például kérhetünk összefoglalót a legutóbbi üzenetekről és hívásokról. Sőt, kérhetjük például azt a kapukódot is, amit régen kaptunk a barátunktól.

Fotó: Profimedia/RedDot

A Humane először csak az Egyesült Államokban dobja piacra az "Ai Pin"-t. A 699 dolláros vételáron felül havonta 24 dollárt kell fizetni a mobiltelefon-kapcsolatért. Azaz közel 250 ezerét vehetjük meg a készüléket és 8500 forint lesz a havidíja. A startup többek között a ChatGPT fejlesztő OpenAI-val dolgozik együtt a mesterséges intelligencián. Az OpenAI főnöke, Sam Altman pedig szintén befektetője a Humane-nak.

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

24 óra