Egy csodás bútordarab, amit a dohányzó hölgyeknek, uraknak köszönhetünk

A lakásunkban vannak olyan alapdarabnak számító bútorok, amik nélkül nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat. Ezek közé tartoznak a dohányzóasztalok is, amik általában a kanapé mellé kerülve szolgálnak ki minket. (X)

Valljuk be, amikor például a MÖBELIX dohányzóasztalai között a minden szempontból megfelelő változat után kutatunk, nem jellemző, hogy elgondolkoznánk azon, vajon honnan is ered ez a bútordarab, kik használták először és honnan származik az elnevezése. 

Holott a dohányzóasztalok mögött egy igazán érdekes történet rejlik, aminek a felgöngyölítéséhez egészen a reneszánsz korba kell visszamennünk, amikor is nagy divat volt a hölgyek és férfiak körében egyaránt a dohányzás. 

Mindenképp megéri most velünk tartania annak, aki kíváncsi rá, hogy mi mindent rejt ez a story, ebben az írásunkban ugyanis eláruljuk!

Térjünk vissza a reneszánsz korba!

Ha kicsit jobban is meg akarjuk ismerni a dohányzóasztalok történetét, akkor bizony egy kis időutazásra kell vállalkoznunk, és egészen a reneszánsz korig kell visszamennünk. Ezek a nagyszerű bútordarabok ugyanis már a 17. században megjelentek. 

Erről a történelmi időszakról azt kell tudni, hogy az emberek - különösen az igazán tehetősek - körében különféle kényelemmel és luxussal kapcsolatos trendek terjedtek el, ami természetesen kihatott a bútorkészítésre is.

Ráadásul ekkoriban nagy divat volt a dohányzás is, amihez helyet kellett biztosítani a szalonokban. Erre a célra kezdték el gyártani a kisebb méretű, alacsonyabb asztalokat, hogy a dohányzást kedvelő hölgyek és urak kényelmesen tudjanak hódolni eme szenvedélyüknek.

Honnan ered a dohányzóasztal neve?

A fentiek ismeretében már nem nehéz kitalálni a választ. Mivel ezeket a ma már dohányzóasztalként ismert bútordarabokat régen valóban sokat használták arra, hogy melléülve társalogjanak, miközben szivaroztak vagy egy jó dohányt elszívtak, így hát rájuk ragadt ez az elnevezés. 

Igazi műalkotásokból praktikus bútorok

Ezek a bútordarabok elsősorban a gazdagok szalonjaiban, illetve az általuk látogatott klubokban, bárokban jelentek meg, így a bútorkészítők arra törekedtek, hogy a reneszánsz kornak megfelelően minél díszesebbé, feltűnőbbé tegyék őket. 

Még ma is fontos, hogy egy dohányzóasztal hogyan néz ki, elvégre ez az egyik legfontosabb szempont, ami meghatározza a döntésünket. Ugyanakkor az évek alatt sokkal inkább előtérbe került a funkcionalitás, ma már például olyan változatok is kaphatók, amik nemcsak az asztal, hanem a tároló szerepét is betöltik.

Ahhoz, hogy a lakásunk az igényeinknek megfelelő dizájnnal és funkcionalitással rendelkezzen, szükség van az olyan alapvető bútordarabokra, mint amilyen például a nappaliban elhelyezett dohányzóasztal. 

Nem is olyan régen csak a dohányzást kedvelő hölgyek és férfiak körében volt népszerű, ma már azonban nem kötődik szorosan ehhez a tevékenységhez. Sokkal inkább egy mindennapi használati tárggyá vált, ami hozzájárul ahhoz, hogy a nappalinkat kellően komfortosnak érezzük. 

 

24 óra