Vászonkép kisokos: így tudod kiválasztani a megfelelő méretet

Mi kerüljön a falra? Fénykép keretben vagy inkább egy ütős vászonkép? Ebben az esetben nem olyan nehéz a döntés, hiszen a vászonkép talán élethűbb egy egyszerű fényképnél, de más kérdések is okozhatnak fejtörést. Mekkora vászonképet rendeljünk? Ezt már nem tűnik egyszerűnek megválaszolni. A következő cikkben most segítünk neked kitalálni. (x)

Méret dilemma – Mekkora vászonkép mutat jól a falon?

Az, hogy mekkora vászonképet szerzünk be, sok mindentől függ. Nem is igazán lehet erre pontosan válaszolni, hiszen ez elég szubjektív és sok dologtól függ. De szerencsére a Vászonkép Szalon weboldalán több támpontot is találunk, ami segíthet nekünk a döntéshozatal során. 

Az egyik ilyen a rendelkezésre álló hely. A szabad falfelületekben mindig látunk fantáziát, s amikor nagy, üres falak vannak a lakásban, akkor akár többrészes vászonképeket is választhatunk. Bizonyos méretek például egy teljes falfelületet kitölthetnek. De az sem rossz ötlet, hogy több kis vászonképből alakítsunk ki egy fotófalat. 

A kis hely már némileg megköti a kezünket, de ebben az esetben sem kell elkeserednünk. A kanapé fölött biztosan akad még szabad terület, ugyanakkor olyan helyekre is feltehetjük a vászonképeket, amelyeken a nagyobb méretű darabok elnyomnák a térben található dolgokat. 

vászonkép méret választása

A méret meghatározása 7 lépésben

Nem baj, ha tanácstalanok vagyunk, de ez a méret kérdés nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik, csupán szem előtt kell tartani néhány szempontot.

  1. Érdemes úgy méretezni a vászonképet, hogy szimmetriában legyen vagy valamennyire passzoljon az alatta lévő bútorokhoz méretben. 

  2. Álló falfelületen inkább álló vászonképek legyenek, mivel ezek szépen ki tudják tölteni a teret. 

  3. Az álmennyezettel szintén ügyesen játszhatunk, igazíthatjuk ehhez is a képeket. 

  4. Ha egy adott falfelületen, egy helyiségben akár több képet is elhelyeznénk, akkor egyenletes távolságra tegyük őket egymástól és a többi tárgytól is!

  5. A fotófalra sok-sok kép is kerülhet, de ügyeljünk a szimmetriára!

  6. Többképes kompozíció esetében váltogathatjuk a méreteket. 

  7. Nincs olyan, hogy túl nagy kép, ha mi egy egész falat fednénk be vele, az is rendben van!

A megfelelő vászonkép bármekkora lehet

Nincs olyan, hogy megfelelő méret, rajtunk múlik, mit tartunk jónak. Gondoljuk át, hogy mit enged meg a tér, milyen színek és stílusok uralkodnak ott, hová tudnánk tenni a kiválasztott vászonképet! Ezek alapján ajánlott mérlegelni. 

Az sem mindegy, hogy családi házról, irodáról, vendéglátóhelyről vagy egyéb intézményről van szó. Mindig igazodjunk a hely által képviselt értékekhez!

A vászonképek mindenféle környezetben jól mutatnak, könnyen tisztíthatjuk őket, hosszú éveken át díszítik a falakat, tehát mindenképpen megéri lecserélni a régi képkereteket valami sokkal élethűbbre. Igen, például vászonképre!

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

Érdekes