Kihaltnak hitt lényt fotózott le a vadkamera - Szenzáció világszerte - Fotó

20 évig kihaltnak tekintették őket a csádi Sena Oura Nemzeti Parkban. Most egy elegáns példány sétált el egy ottani fotócsapda mellett éjszaka - szenzáció lett!

Húsz év kihagyás után először láttak oroszlánt a csádi Sena Oura Nemzeti Parkban - terjed a hír futótűzként a világban. A vadkamera képét a csádi kormány és a Wildlife Conservation Society (WCS) természetvédelmi szakemberekből álló csapata tette közzé. A természetvédemi területen két évtizede nem láttak ilyen nagymacskát. "Egy gyönyörű oroszlánlány, fénykorában és egyértelműen kiváló egészségnek örvend" - írták a bejegyzésükhöz. Ugyanakkor ezen a területen ezt a fajt évek óta technikailag kihaltnak tekintették, hiszen ha csak nőstény példány maradt fent, az megnehezíti a szaporodást.

A szervezet szerint a faj az orvvadászat áldozata lett. MOst igyekeznek Kamwerunnal együttműködni, hogy idővel újra benépesítsék a korábbi elterjedési területük egy részét, köztük a Sena Ourát. Az oroszlánok 2014-ben kerültek fel a veszélyeztetett fajok vörös listájára. A nyugat- és közép-afrikai oroszlánpopuláció különösen kicsinek számít. Becslések szerint 66 százalékkal csökkent az 1990-es évek eleje óta. 

Címlapfotó: Facebook/TheWCS

24 óra