Űrtechnika: 7 nyelven beszélő robotok lepték el a budapesti irodaházat

Szuperokos takarítórobotok lepték el a napokban egy budapesti irodaház auláját. 

Megérkezet az űrtechnika Magyarországra. Az ACNews híre szerint szuperokos takarítórobotokkal találkozhattak az érdkelődök a napokban Budapest egyik irodaházában. A lap cikke szerint az összegyűlt szakemberek először azt sem tudták hova amikor egy telefon segítségével egyszerre féltucat takarító robot kezdett sürögni-forogni a bemutató helyszínén. "A 7 nyelven beszélő, öntanulásra képes masinák érzékelőinek hála, hajszálpontosan kicentizték a borulékony állólámpát, a növény kaspóját. No és persze egymást" - írja az ACNews.hu.

És - mint a történelem során már oly sok területen és oly sokszor - magyra mérnökök fejlesztéseként bemutatkoztak az UV fertőtlenítésre alkalmas masinák is. "Miközben az egyik szállító robot az emeletes tálcáin étellel-itallal, majd később prospektusokkal kínálta az ámuldozó vendégeket, a két forgókefés „kollégája” pikk-pakk felszívta a port a padlóról, majd patyolattisztára felmosta a követ. Amikor végzett a takarítással, leállt és várta a következő feladatot. Ami telefonon érkezett: porszívózza fel a szőnyeget" - írja a lap. Miután a gép végzett, üzenetet is küldött róla a "gazdájának".

Bemutatkozott olyan robot is, ami összeszedi a csikkeket és faleveleket a parkolókban, majd, ha megtelik a tartálya, ki is üríti azt. „Ezek a robotok képesek a tanulásra, a rugalmas útvonaltervezésre, a környezetérzékelésre, emellett csupán minimális karbantartásra van szükségük. Telefonos applikációval a távolból is el lehet indítani, de kérésre a gép többek között a munkavégzés készültségéről, az akkumulátor töltöttségi fokáról, vagy az üzemi adatokról online üzenetben értesíti a gépkezelőt” - mondta Bökönyi Zsolt, a PrexRobot ügyvezetője az ACNews híre szerint.

Címlapfotó és fotók: ACNews

24 óra