Eszel, ha stresszes vagy? Csúnya vége lehet

1. Vezess étkezési naplót.

Az étkezési napló segít megmutatni, hogy mi váltja ki nálad a stresszevést. Bármikor azt érzed, hogy enned kell, írd le a naplódba, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire vagy éhes. (1-tudnék enni valamit – 10-habzsolni tudnék)

2. Figyeld meg, - amennyiben az érzelmek váltják ki a stresszevést, - mi a teendőd azzal az érzelemmel?

Foglalkozz vele. Teljesen rendben van, ha időnként magányosnak, unottnak, vagy idegesnek érzed magad. Az érzések talán kellemetlenek, de nem veszélyesek.

3. Dolgozz a megküzdési képességeiden.

Amikor beüt a stressz, kérdezd meg magadtól a következőt: “Mi a legrosszabb, ami történhet akkor, ha most nem eszem?”. Igen, a stressz-szinted felemelkedhet kicsit, de az érzések elmúlnak. Gyakorold az érzelmeid tolerálását.

4. Keress helyettesítést az evésre

Szánj néhány percet arra, hogy megértsd érzelmeidet és gondolkodj olyan lehetőségeken, amikkel megoldhatod a problémákat. Írj egy listát azokról a dolgokról, amiket evés helyett csinálhatnál, például séta, zenehallgatás, meditálás.

5. Felejtsd el a rossz szokásokat

Az érzelmi evők folyamatosan erősítik magukban azt az elképzelést, hogy a negatív érzelmek kezelésének legjobb módja az, ha esznek. És ahogy más rossz szokások is, a stresszevés is még jóval azelőtt történik, hogy lett volna időd gondolkodni rajta. Szóval muszáj megtanulnod elfelejteni ezeket a rossz szokásokat és megtanulni valami mást csinálni az evés helyett, amikor egy rossz nap beüt.

6. Várd ki

A stresszevők gyakran attól félnek, hogy ha nem elégítik ki az evés iránti vágyukat, akkor a sóvárgás csak rosszabb lesz.

Szöveg: Boros Edit

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra