A nőgyógyász válaszol - Dr. Timmermann Gábor az "elkésett generációról"!

Sorozatunkban Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász válaszol olvasóink kérdésére, és mesél nőkről nőknek!

1. RÉSZ - AZ ELKÉSETT GENERÁCIÓ

Figyelem! Az alábbi cikk nem egy kritika a 40 év felett gyermekvállaló nőkről. Tényeket közlök, udvariaskodás nélkül! Kérem, hogy senki ne sértődjön meg miatta. Célom a tájékoztatás, valamint egy problémára és megoldására való felhívás volt. 

15 éve foglalkozom családtervezéssel, meddőségi kivizsgálással és kezeléssel. Az utóbbi pár évben a rendeléseimen jelentősen megnövekedett a 40 év feletti gyermekvállalók aránya. Én minden hétköznap rendelek, és most már nincs olyan alkalom, hogy ne jelentkezne egy-két új, ilyen problémával küzdő páciens. Egyre több új módszert és lehetőséget kellett bevezetnem a praxisomba, hogy ki tudjam szolgálni ezeket a párokat is, nem is rossz eredménnyel (lásd a cikk második felét). 

Én csak „elkésett generáció”-nak hívom őket. Többségük első gyermeket szeretne, de nem ritka, hogy már van gyermek, de nem jön a testvér, vagy új kapcsolatból szeretne ismét. Általában 41-43 éves korban jelentkeznek, de egyre több a még későbbi, akár 48-49 éves. Ez nem lehetetlen, de gyakran igen nehéz feladat. Minél később jelentkezik valaki, annál többe kerül a kezelés, és annál kisebb a sikerarány. 

 

A kérdéseket és válaszokat itt találod!

24 óra