Nem csak játék, tanulás is

A különböző építőjátékokkal való foglalatoskodás nemcsak játék, hanem tanulás is egyben. Sokféleképpen hasznos lehet a gyermekek számára például a legózás vagy bármilyen egyéni vagy csoportban történő építéssel kapcsolatos játék. 

Alkotás és építés

A BestMarkt építőjátékai között sokféle termékkel találkozhatunk, találunk kicsiknek és nagyobbaknak tervezett játékokat, fiús és lányos témákat egyaránt. Építeni mindenki minden életkorban szeret, a kisebb gyerekek pedig különösen rajonganak az építőjátékokért. Ennek több oka is van, például az, hogy megtanulják, mi a siker, emellett fejlődnek a szociális készségeik is, és a kreativitásukat is ki tudják élni. 

Többféle játékkal találkozhatunk, melyek mind e célt szolgálják. A legkisebbek például színes építőkockákkal játszanak, melyek készülhetnek fából és műanyagból is. Ennek egy továbbfejlesztett változata, amikor egy kész ház alkotóelemei vannak a csomagban. 

A gyakorlottabbak számára ideális lehet például a Walachia hobbi kit, mely igazán részletgazdag és sokféle épülettípust kínál. Egyes modelleknél nemcsak építeni kell, hanem ragasztani, kalapálni, csiszolni is. 

Csapatmunka és problémamegoldás

De nézzük is meg, hogy a játék élménye mellett milyen készségeket fejlesztenek ezek a foglalatosságok. Ha többen játszanak, akkor fejlődnek a gyermek szociális készségei és a csapatmunkában való együttműködés is. Egy ilyen csapatmunka ösztönzi a közös összpontosítást, a megosztást, megerősíti a pozitív viselkedést és a szociális kapcsolatot. 

Az utasítások követése, a sorrend megfejtése, a mennyiség, a szimmetria, a minták és az építőelemek elhelyezkedésének megértése segít a gyermekeknek a matematikai készségeik és a térérzékük fejlesztésében, és ösztönzi őket a problémamegoldásra és az új ötletek kidolgozására. 

Kreativitás és finommotorika

A játék egyénileg, párban és csapatban is fejleszti a kreativitást, a fantáziát és az önkifejezést. Emellett elképesztő előnyökkel jár a finommotoros készségek fejlődésére, az ujjak ügyességének és erejének fejlesztésére. A darabok összerakásához használt különböző erősségű nyomás remek gyakorlat az ujjacskák számára, és ez támogatja a gyermekeket abban, hogy később képesek legyenek fogni a ceruzát és írás közben irányítani a nyomást. 

A játék persze nem csak sikerélményekkel jár, olykor felzaklató lehet, amikor a téglák egy rossz mozdulat miatt leesnek – ez kezdetben frusztráló, de végül segít a kitartás fejlesztésében, abban, hogy a gyermekek megtanulják leküzdeni a frusztrációt, mert tudják, hogy újra lehet építeni mindent. Ez lehetőséget ad arra is, hogy új ötleteket próbáljanak ki a kudarctól való félelem nélkül, mivel tudják, hogy a hibák kijavíthatók, a leesett darabok pótolhatók. 

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a kicsik növeljék önbizalmukat, a játék emellett nyugtató és pihentető hatással bírhat, tehát hasznos lehet szorongó, aggódó gyermekek számára. 

24 óra