Mivel rögzítsük a különféle hőszigeteléseket?

A homlokzatok hőszigetelése ma már nem lehet kérdés, hiszen tudvalévő, hogy a szerkezet hővesztesége jelentős költségvesztést eredményezhet, illetve a környezetre is komoly terhelést jelent. 

Különféle anyagok közül választhatunk, ha “kabátot” szeretnénk a házra. Hogy kinek melyik lesz az ideális, az egyrészt a falazat anyagának, másrészt a preferenciáink és a költségvetésünk függvénye. De bármelyiket is választjuk, a gyártók által megadott kedvező hőátbocsátási értékek csak megfelelő kivitelezéssel biztosíthatók.

A hőszigetelő táblák rögzítése az alkalmazott anyagtól függően különböző lehet, de a dübelezés mellett mindegyik típus a MesterekFutára webáruházból beszerezhető minőségi ragasztót is igényel. Cikkünkből megtudhatod, hogy miért és melyik szigeteléshez milyet használj!

Csökkentsd a rezsiköltségeket, hőszigetelj

A hazai klimatikus viszonyok között az év felében fűteni kell az otthonainkat, és a legmelegebb hónapokban klimatizálásra is szükség van. Hiába fűtjük azonban a házat, hőszigetelés hiányában nagy hidegben lehűlnek a külső falak, ami jelentősen csökkenti a komfortérzetünket, ráadásul az utcát fűtjük. De nyáron sem járunk jobban, akkor a meleg jut be a lakásokba, és teszi szükségessé a klimatizálást, ami szintén jelentős energiaköltséget jelent.

A szigeteletlen épületek hővesztesége jelentős, ami rezsiköltség-növekedést eredményez. Megfelelő típusú és vastagságú hőszigeteléssel azonban lefaraghatók a költségek, kényelmesebbé tehetők az otthonok. 

Fontos a szakszerű kivitelezés

Mesterséges és természetes szigetelőanyagok mellett dönthetünk, hogy melyik lesz a megfelelő, az több tényező függvénye, és pontos hőtechnikai számításokat igényel. Ma már minden új épület hőszigeteléssel készül, azonban a régebbi építésűeknél még nem vagy nem a mai igényeknek megfelelő vastagságban alkalmaztak szigetelést, ezért utólagos hőszigetelésre van szükség. 

Homlokzatokra népszerű választást jelent az EPS/XPS szigetelés, illetve a természetes, páraáteresztő és bármilyen anyagú falazatra alkalmazható, hangszigetelőként is kiváló kőzetgyapot.

Bármelyiket is választjuk, a rögzítéshez a megfelelő kiegészítőkre és szakszerű kivitelezésre van szükség.

Milyen ragasztót használjunk?

A hőszigeteléshez való ragasztók egyrészt a hőszigetelő lapok falra rögzítésére, másrészt a lapok felületének elsimítására, az üvegszövetháló beágyazására szolgálnak. Azáltal, hogy helyes kivitelezés mellett megakadályozzák a lap és a fal közötti levegőáramlást, javítják a hőszigetelő rendszer hatékonyságát. Hibás kivitelezés esetén fennáll a penészedés veszélye, ami csökkenti a szigetelés teljesítményét. 

A hőszigetelés anyagának megfelelő ragasztót kell alkalmazni a biztos rögzítés érdekében. Erről a csomagoláson találsz információt. 

A homlokzatok hőszigetelését ideálisan tavasszal, ősszel és nyáron végezzük, de előfordulhat, hogy télen kell dolgozni, ekkor azonban speciális habarcsra lesz szükséged, amellyel akár -10 fokig is dolgozhatsz.

24 óra