Így lesz tökéletesen hangulatos a kert és a terasz

A terasz, a kert, az erkély mind olyan terek, amik nélkül nyáron nem igazán lehet létezni. Ahhoz viszont, hogy minden összhangban legyen, hangulatos helyszínné tudjuk tenni, fontos a megfelelően kiválasztott kültéri világítás. Olyat kell keresni, ami nemcsak funkcionális, hanem segíti a sötétben való tájékozódást, a biztonságos mozgást, emellett emeli a kert és a terasz esztétikáját. A legjobb, ha sikerül kihangsúlyozni vele a bútorokat, a növényeket, a dekorációt.

Cikkünkben megosztunk pár praktikus tanácsot, hogyan érdemes kültéri világítást választani, amely harmonikusan kapcsolódik a kinti térhez.

Így érdemes nekifogni

Mindenekelőtt ismerni kell a Kulteributorok.hu kültéri lámpáinak és fényforrásainak típusait. Ott vannak például a fali megoldások, amelyek képesek kiemelni az épület homlokzatát, architektúráját, valamint a körülötte elhelyzett bútorokat. A másik lehetőség az állólámpa, ami mobilis, jól illeszkedik a kerti bútorok mellé, ahol fontos, hogy jól lássunk étkezés, olvasás, beszélgetés közben.

Praktikusak és hasznosak a talajba süllyeszthető spotlámpák, amelyek a kert egyes részeit, a különböző útvonalakat és bútorokat emelik ki. Az asztali lámpák viszont inkább az étkezőasztalon és a pihenősarokban biztosítanak hangulatos fényt. Ami pedig a lampionokat és a fényfüzéreket illeti, dekoratívak, képesek ünnepi hangulatot kelteni, de egyes tevékenységekhez nem biztos, hogy jó választást jelentenek.

A világítás tervezésének alapjai

A következő lépés, hogy megállapítsuk, milyen színhőmérsékletre és intenzitásra vágyunk. A meleg fényű világítás barátságos és meghitt hangulatot képes teremteni, míg a hideg fény frissít és élénkít. Ez segít koncentrálni, jól passzol a modern dizájnhoz és bútorokhoz.

Ehhez azonban tudni kell, hogy mire használnánk a kültéri világítást. A lámpának mind funkcionális, mind hangulati szerepet is be kell töltenie. Gondoskodjunk arról, hogy az alapvető tájékozódási pontok jól láthatóak legyenek, teremtsünk kellemes atmoszférát kültéren is!

A világítást nyugodtan rétegezhetjük, ezzel optikailag nagyíthatjuk a teret. A különböző magasságban elhelyezett, különféle intenzitással rendelkező megoldásokkal mélységet adhatunk a kültéri nappalinak.

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság kérdése

Még egy fontos tényező van, ez pedig az energiahatékonyság, a környezetvédelem. Bár ma már szinte kizárólag LED-es lámpákat szerezhetünk be, érdemes utánajárni annak, hogy az adott világítás mennyit fogyaszt. A LED-es megoldások hosszú élettartamúak és energiatakarékosak, ideális megoldást jelentenek kültéri használat esetén.

Másik lehetőség a napelemes lámpák használata, amelyek segíthetnek tovább csökkenteni a villanyszámlát, ezáltal a környezeti lábnyomot is. Persze továbbra is fontos szempont a stílus és a dizájn, hiszen a kültéri világítás kiegészíti a bútorok színeit. Figyelembe kell venni az általános hangulatot, a kert kinézetét, a dekorációt, a geometriai formákat.

Fotó: 123rf.com

24 óra