Közeleg a tavasz és vele együtt a kerti karbantartási munkák ideje is – vagy mégsem?

A tél lassan már az utolsókat rúgja, hamarosan beköszönt a tavasz, melegszik az idő, több lesz a napsütés… Úgyhogy ideje újra előszedni a szerszámokat és elkezdeni a szokásos kerti munkákat.

És itt most nemcsak az olyan szezonális feladatokra gondolunk, mint a növények ültetése vagy a talaj előkészítése a magok elvetéséhez, hanem az olyan egyéb munkákra is, mint például a kerítés karbantartása.

Muszáj minden tavaszt a kerítés felújításával kezdeni?

Akinek fából készült kerítése van, az alighanem tucatszor is feltette már magának ezt a kérdést. Hiszen ez az anyag bár szép és természetes, ugyanakkor strapabírónak egyáltalán nem nevezhető. Hiába ápoljuk akármilyen gondossággal, sajnos az időjárás nem lesz kegyes a lécekkel. Az eső, a szél, a téli fagy és a nyári forróság bizony ott hagyja a nyomát rajtuk.

Emiatt bizony azt tapasztalhatjuk, hogy 1-2 évvel a karbantartás után a deszkákon a festék ismét berepedezett, foltokban lepergett, netán maga a fa is korhadni kezdett. Nincs mese tehát: amint az időjárás engedi, elő a sarokcsiszolóval, a felületkezelő szerekkel, a festékekkel és ecsetekkel, és máris kezdetét veheti egy újabb hosszas és fárasztó kerítésfelújítás. Amit jövőre újfent meg lehet ismételni. Tényleg nincs erre más módszer?

Szerencsére nagyon is van! Manapság egyre inkább elterjednek az úgynevezett gondozásmentes kerítések, amiknél nincs szükség semmiféle karbantartásra. Vajon egy hogyan lehetséges?

A trükkös fém, ami fának néz ki

A Nívó kerítéselemeinek titka abban rejlik, hogy bár famintásak, de valójában nem fából, hanem fémből készültek. Kétféle alapanyag közül tudunk választani, kaphatóak ugyanis acél és alumínium lécek is. Nincs sok különbség köztük, bármelyik mellett döntünk, csakis jól járhatunk.

A fémből készült elemek speciális, többrétegű, időjárás- és UV-álló bevonatot kapnak, ennek köszönhetően nem tesz kárt bennük sem a nedvesség, sem a por, a napfény vagy a hőmérséklet ingadozása. A lécek nem deformálódnak el, a festék nem fakul ki vagy pereg le róluk, még 10 év elteltével is ugyanolyan szépek, mint újkorukban. 

kerítés fa fém pár

Ami pedig igazán nagyszerű, hogy a famintás festésnek köszönhetően az elemek teljesen úgy néznek majd ki, mint az igazi falécek – csak épp sokkal strapabíróbbak és tartósabbak. A gondozásmentes kerítést a nevéhez hűen egyáltalán nem kell karbantartani, legfeljebb néha megtisztítjuk egy kicsit némi vízzel és mosószerrel. 

Az innovatív megoldások időt és fáradságot takarítanak meg

Ha még hagyományos fakerítésünk van, de már nagyon elegünk van abból, hogy minden tavasszal el kell végezni a felújítását, akkor érdemes megfontolni, hogy lecseréljük őket a fentebb említett modern fémelemekre. 

Persze a kivitelezés idő- és költségigényes, de gondoljunk arra, hogy erre egyszer lesz csak szükség, utána viszont minden évben jelentős időt és pénzt takarítunk meg azzal, hogy nem kell foglalkozni többé a karbantartással. Egy kicsit utánaszámolva hamar rájövünk, hogy ez bizony egy jócskán megtérülő befektetés.

24 óra