Isiász elleni gyógytorna: tényleg segíthet?

Az isiász, vagyis az ülőidegzsába, gyulladás legtöbb esetben az időskorral hozható összefüggésbe, pedig a valóságban sokkal inkább az ülőmunkát végzők betegsége. Ez egy tünetegyüttes, ami a derekat, a feneket, valamint az alsó végtagokat érinti. Általában éles fájdalommal jár, ami folyamatos és fokozatos is lehet. Sokszor az ülés, a felállás, valamint a járás is gondot okozhat. Isiászra utal továbbá a zsibbadás, valamint az érzékvesztés is. De vajon tényleg segíthet rajta a gyógytorna? Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogyan enyhíthetőek a tünetek és milyen gyógyulási időre számíthatunk.

Az isiászról röviden

Az ülőidegzsába vagy az ülőideg gyulladása heves fájdalommal járó betegség, ami főleg a mozgásszegény életmódot folytatókat érinti. A tünetek erőssége, illetve elhelyezkedése főleg az őket okozó becsípődött ideg helyzetétől függenek. A háttérben gyakran állnak más alsó háti betegségek, mint a gerincsérv, a gerinckopás, valamint a gerinccsatorna szűkülete. Ezért is segíthet sokat a gyógytorna isiász esetén, hiszen itt személyre szabott kezelési tervet kapunk, ami így nemcsak a fájdalmat, hanem a kiváltó okokat szünteti meg.

A kialakulásának okai

Az isiászt olyan életmódbeli változások is befolyásolhatják, mint a fertőzések, a terhesség, a sok ülés és a rossz tartás, de ok lehet még az izomhúzódás, valamint az ágyéki gerincsérv is. Ezek azonban tudatos életmóddal és gyógytornával viszonylag hamar és egyszerűen orvosolhatók, de csak abban az esetben, ha időben szakemberhez fordulunk. Egy elhatalmasodott isiász kezelése sokkal költségesebb, fájdalmasabb, ráadásul hosszabb ideig is tart.

Az isiász kezelése

A rossz tartás következtében sokszor már nemcsak az ülés, hanem az állás és a járás is okozhat tüneteket. A helytelen tartás, a gerincferdülés a megfelelő gyógytorna-gyakorlatokkal orvosolhatók. Amennyiben rendszeresen kínoz bennünket valamilyen nyaki- vagy hátfájdalom, érdemes gyógytornász segítségét kérni. Ő egy állapotfelmérést követően összeállít a részünkre egy megfelelő, személyre szabott gyakorlatsort, amit rendszeresen végezve, megszüntethetjük az isiász legfőbb tüneteit.

A betegség tehát hatékonyan kezelhető gyógytornával, főleg ha a háttérben tartáshiba vagy valamilyen mozgásszervi rendellenesség áll. Az orvos felügyelete mellett végzett mozgással az idegi eredetű panaszok is enyhíthetők, de akár meg is szüntethetők.

A gyógytornászok végzettségüknek és tapasztalatuknak köszönhetően már az állapotfelmérésen, a vizsgálaton észre tudják venni, ha a panaszok valami miatt gyógytornával nem kezelhetőek. Sokszor ugyanis kizárólag a műtéti út jöhet szóba, ahol kiegészítő kezelésként alkalmazzák a gyógytornát.

Mi történhet, ha nem kezeltetjük?

Ahogy említettük, a háttérben főleg mozgásszervi eredetű okokkal találkozhatunk, azonban az isiász hátterében állhat még neurológiai betegség, tumor, vagy akár egyéb elváltozás is.

A legnagyobb veszélyt a mozgásszegény életmód jelenti, hiszen a gerinc ilyenkor túlzott megterhelést kap, ami táptalaja lehet az isiász kialakulásának. Amennyiben nem tartjuk karban a gerincünket, nem mozgatjuk át rendszeresen, nem erősítjük, akkor bizony előfordulhat, hogy megborul a gerincet alkotó elemek statikája. Hosszú távon egy izomegyensúly-felborulást, valamint porckorongsérvet okozhat. Ez az egyik leggyakoribb oka az isiász kialakulásának is.

24 óra