5 módszer a száj ápolására, ha beteg vagy

A hűvösebb idő beköszöntével gyakoribbá váltak a megfázásos megbetegedések, amely során rendkívül fontos a szájápolás. Amikor megfázol vagy influenzás leszel, a tested ápolása a legfontosabb prioritásod – és ez magában foglalja a szájat is. „Fontos, hogy egész évben vigyázz fogaid egészségére, de különösen akkor, ha beteg vagy.

Íme néhány egyszerű módszer, amellyel gondoskodhatsz fogaid egészségéről, ha nem érzed jól magad.

Gyakorold a jó szájhigiéniát

Ha beteg vagy, köhögéskor és tüsszentéskor takard el a szádat. Ne felejtsd el betartani a fogászati ​​és fogkefe-higiéniát sem.

Az influenzavírus 72 órán keresztül élhet nedves felületeken. Az első számú szabály az, hogy soha ne oszd meg fogkefédet, de ha beteg vagy, akkor pláne nem tanácsos.

Valószínűleg nem kell lecserélned fogkeféd, miután beteg voltál, hacsak nem súlyosan károsodott az immunrendszered Annak nagyon kicsi az esélye, hogy újra fertőzd magad fogkeféddel. Ha még mindig kétségeid vannak, dob ki. Különösen, ha 3-4 hónapja ugyanazt a fogkefét használod, akkor ideje kicserélni.

Válaszd a cukormentes köhögés elleni cseppeket

Olvasd el a termék címkét, mielőtt megveszel egy terméket, hogy elkerüld az olyan összetevőket, mint a fruktóz vagy a kukoricaszirup. Sok köhögés elleni csepp cukrot tartalmaz. A cukor hozzájárulhat a fogszuvasodás kialakulásához. Minél tovább tartod a cukros köhögéscseppet a szádban, annál több idejük van az üregeket okozó baktériumoknak, hogy a cukorral lakmározzanak, amely savat termel, amely lyukakat hagyhat a fogaidon.

Rosszullét utáni öblítés

A gyomorinfluenza egyik sajnálatos mellékhatása más betegségek mellett a hányás. Lehet, hogy kísértést érezhetsz, hogy azonnal fogat moss utána, de jobb, ha kicsit vársz. Amikor hánysz, a gyomorsav érintkezik fogaiddal, és bevonja őket. Ha túl korán mosol fogat, azzal a savval dörzsölöd végig fogaid külsejét.

Ehelyett öblítsd ki vízzel, hígított szájöblítővel, hogy segítsd lemosni a savat és körülbelül 30 perccel később mosd meg fogaid.

Maradj hidratált, hogy elkerüld a szájszárazságot

Ha beteg vagy, több okból is sok folyadékra van szükséged. Az egyik a szájszárazság megelőzése. A szájszárazság nemcsak kényelmetlen, hanem nagyobb kockázatot is jelenthet a fogszuvasodás számára. A megfázás vagy influenza ellen szedett gyógyszerek – például antihisztaminok, dekongesztánsok vagy fájdalomcsillapítók – szintén kiszáríthatják a szájat, ezért igyál sok vizet, és fogyassz cukormentes köhögés elleni cseppeket, torokpasztillákat vagy cukorkákat.

Válassz megfelelő folyadékokat

Ha a szádról és a tested egészségéről van szó, mindig a víz a legjobb. A sportitalok ajánlottak az elektrolitok feltöltésére, ha beteg vagy, de fogyaszd ezeket mértékkel, és ne tedd szokássá a felépülés után, mert hacsak nem cukormentes változatot választottál, sok cukrot tartalmaznak, amelyek fokozzák a fogszuvasodás kockázatát. Amennyiben teát fogyasztasz betegséged során, akkor is érdemes cukor nélkül fogyasztanod.

Fogaidra azonban nem csak a betegség alatt érdemes odafigyelned, hanem egész évben. A rendszeres fogászati ellenőrzés rendkívül fontos, hiszen számos fogászati problémát elkerülhetsz, ha félévenként fogkő eltávolításra és szűrővizsgálatokra jársz. Így nem csak a fogszuvasodás, de a különböző ínybetegségek is korán kiszűrhetők, még mielőtt nagyobb következménye lenne.

24 óra