Vörös riasztás: pokoli hőség, zivatarok, szél, jégeső - Mutatjuk, hol

Péntek éjfélig adta ki legfrissebb veszélyjelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat: zivatar, szél, pokoli hőség, akár jégeső is lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése alapján péntekre vörös riasztást adtak ki hat megyére a hőség miatt. "Tetőzik a hőség: pénteken a napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat" - olvasható a met.hu-n, ami alapján nem elképzelhetetlen, hogy ma újabb melegrekordok dőlnek majd meg.

Fotó: met.hu

Az is kiderült, a szaharai forróságnak is köszönhetően a délutáni óráktól kezdve megnő majd a zivatarhajlam. "Zivatarok jellemzően a Dunától keletre alakulhatnak ki, amelyeket 60-80 km/h-s (intenzívebb gócokban 80-85 km/h-t meghaladó) széllökések, jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (~10-20 mm) kísérhet" - írja a met.hu, hozzáteszik: az esti, éjszakai órákban az érkező hidegfront mentén a Dunántúl nyugati felén is előfordulhatnak zivatarok.

Fotó: met.hu

A szolgálat veszélyjelzése ezúttal a heves széllökésekre is felhívja a figyelmet. "Pénteken az esti óráktól a Dunántúl északnyugati területein viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb lökések meghaladhatják a 70 km/h-t" - írják.

Fotó: met.hu

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra