Riasztás: akár 10-20 centis hóra is ébredhetünk reggel!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint holnap akár fehér hótakaróra is ébredhetünk.

Az OMSZ a közösségi oldalán a déli órákban közölte, egy csapadékzóna éri el az országot, a hegyekben akár 20 centiméteres friss hó is eshet. De az előrejelzésük szerint máshol is. "Délután délnyugat felől egy csapadékzóna éri el az országot, amely fokozatosan északkelet felé halad. Az esti óráktól kezdődően az eső helyett egyre nagyobb területen havazás kezdődik. Éjfélig elsősorban a Dunántúl déli részén, valamint a Duna-Tisza köze déli vidékein 2-7 cm tapadó hó hullhat." - írják a közösségi oldalukon, ahová egy térképet is feltöltöttek.

"A legintenzívebb csapadéktevékenység éjszaka várható, amely a legtöbb helyen kezdetben esővel indul, majd ezt egyre nagyobb területen havazás váltja. A halmazállapot-váltás idejében jelentős a bizonytalanság, így a várható hócentiméterekben is nagy eltérés lehet kis területen belül. A mostani forgatókönyvek alapján a legesélyesebb, hogy hétfőn a Duna vonalában és attól keletre nagy területen hullhat 5 cm-t meghaladó vizes, tapadó hó, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben a 10 cm-t, főként a hegyekben a 20 cm-t is elérheti, illetve meghaladhatja a friss hó mennyisége. A Dunától nyugatra jellemzően 5 cm alatti hóréteg alakulhat ki, északnyugat, nyugat felé haladva egyre kisebb eséllyel lehet hóra számítani. Reggelig északkeleten (főként a Nyírségben, Hajdúságban) még eső várható, itt majd napközben válthat át a halmazállapot, amikor a csapadékzóna erre a területre fog korlátozódni, errefelé további lepel-5 cm összegyűlhet (amit a képen északkeleten láthattok lepel-5 cm, nem hétfő reggelig várható, hanem napközben is kitart)." - teszik hozzá a bejegyzésükben.

Ugyanakkor hozzáteszik, hogy "természetesen a mediterrán ciklon természetét ismerve a változás fennállhat, így ennek megfelelően érdemes kezelni a következő ábránkat, ja, és a veszélyjelzést is kísérjük figyelemmel!"

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra