Az ecet elbújhat mellette: ez a házi keverék végleg eltünteti a büdös lefolyószagot
Ha eleged van az ecetes próbálkozásokból, létezik egy olyan házi keverék, amely nem erősen savas, nem marja a csöveket, mégis képes végleg eltüntetni a lefolyóból áradó kellemetlen szagot.
Ezért tér vissza újra és újra a lefolyószag
A lefolyóból áradó, jellegzetesen kellemetlen szag sokkal összetettebb jelenség annál, mint hogy egyszerűen csak „koszos a cső”. A konyhai mosogatóban gyakran ragadnak meg zsíros ételmaradékok, amelyek a víz lehűlésével kemény, filmszerű réteget képeznek a cső falán. A fürdőszobai lefolyókban pedig hajszálak, szappanmaradványok és testápolási termékek alkotnak ragacsos, szerves „iszapot”, amely tökéletes táptalajt biztosít a baktériumoknak. Ezek a baktériumok a bomlás során olyan gázokat termelnek, amelyek a felszín felé törnek, és onnan már könnyen kiszöknek a fürdőbe vagy a konyhába. Sokan azt gondolják, hogy elég időről időre forró vizet leönteni, vagy a háztartási ecethez nyúlni, de ezek a módszerek többnyire csak átmeneti enyhülést adnak: a szag forrását nem tüntetik el, csak átmenetileg „elfojtják”.
A csap csöveiben kialakuló biofilm – vagyis az összetapadt mikroorganizmusokból és szerves szemcsékből kialakuló vékony, nyálkás réteg – az igazi tettes. Ez a bevonat idővel egyre vastagabb lesz, és ahogy a víz áthalad rajta, a felület folyamatosan párologtatja a kellemetlen gázokat. A valódi, tartós eredményhez tehát olyan megoldásra van szükség, amely képes fellazítani és részben lebontani ezt a biofilmet, anélkül hogy károsítaná a csövet vagy agresszív vegyszereket vetnénk be. A jó hír az, hogy létezik egy olyan, sok angolszász háztartásban régóta használt keverék, amely a tisztító erejét nem lúgra, hanem egy semleges, fermentált összetevőre építi, és meglepően hatékony a szag forrásának megszüntetésében.














