Ha így tárolod a fokhagymát, mérgezővé válhat: életveszélyes lehet elfogyasztani

A módszer, amit soha ne alkalmazz

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a házi készítésű, olajban eltett fokhagyma akár halálosan mérgezővé is válhat. Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági Hatósága (FDA) többször figyelmeztette az embereket arra, hogy az olajban tárolt nyers fokhagyma tökéletes táptalaj a Clostridium botulinum nevű baktérium számára, amely a botulizmus nevű, ritka, de rendkívül súlyos mérgezést okozza. Ez a baktérium oxigénmentes környezetben érzi magát igazán jól – pontosan ilyen állapot jön létre, ha a fokhagymát olaj alá zárjuk. A toxin, amit ez a kórokozó termel, már mikroszkopikus mennyiségben is bénulást, légzési nehézséget, sőt, akár halált is okozhat.

A legnagyobb veszély az, hogy sem az illata, sem az íze nem árulja el, ha a fokhagyma már fertőzött. Mivel a hűtés sem nyújt teljes védelmet, az ilyen keverékek fogyasztása komoly kockázattal járhat. Éppen ezért a szakértők szerint a nyers fokhagymát mindig száraz, hűvös, jól szellőző helyen kell tárolni, olajba pedig csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad keverni. A biztonság kedvéért, ha mégis fokhagymás olajat készítenénk, azt legfeljebb néhány napon belül fogyasszuk el, és mindig tartsuk hűtőben. 

 

Leadfotó: 123rf

24 óra