Soha ne tedd ezt a hűtőbe: gyorsabban romlik tőle minden étel
Ettől az egy dologtól hamarabb romlik minden
Ha a hűtőbe teszel olyan élelmiszert, amit valójában nem lenne szabad ott tárolni, azzal nemcsak abban az adott ételben tehetsz kárt, hanem minden másban is, ami mellette van. A leggyakoribb hiba, amit a szakértők említenek, hogy az emberek előszeretettel teszik be a hűtőbe a krumplit, a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot vagy a banánt, pedig egyiknek sincs ott a helye. A krumpli hidegben a benne lévő keményítőt cukorrá alakítja, amitől édeskés, gumiszerű lesz, a hagyma és a fokhagyma pedig a nedvességtől hamar penészedni kezd, sőt, még a többi étel is átveheti az erős illatukat. A paradicsom a hűtő hideg levegőjétől elveszíti az ízét, puha, lisztes állagú lesz, a banán pedig szinte pillanatok alatt megfeketedik.
A baj ezzel az, hogy ezek a gyorsan romló alapanyagok nem maradnak „magukban”: a hűtő zárt terében gázokat és nedvességet bocsátanak ki, ami felgyorsítja a körülöttük lévő ételek bomlását, romlását is. Egy túlérő paradicsom vagy egy penészes hagyma olyan környezetet teremt, amelyben a tejtermékek, felvágottak vagy készételek is hamarabb veszítenek a frissességükből. A hideg önmagában ilyenkor nem elég – a hűtő egy érzékeny egyensúlyra épül, amit nagyon könnyű felborítani. Ha tehát azt szeretnéd, hogy az ételeid valóban tovább elálljanak, a legjobb, amit tehetsz: ne tedd a hűtőbe, ami nem oda való. A krumplinak, hagymának, fokhagymának, paradicsomnak és banánnak a kamrában, a hűvös, sötét, száraz helyen van a legjobb helye.
Leadfotó: 123rf














