Ez a rejtett hozzávaló a bolti kekszekben bizonyítottan rákkeltő: sokan nem is tudják, hogy az összetevők között szerepel

Így károsítja a sejtjeinket a PEG

A polietilén-glikol vagy PEG stabilizáló adalékként kerülhet be különféle élelmiszerekbe, különösen azokba, amelyek hosszabb eltarthatóságot vagy sima, fényes bevonatot igényelnek. A belégzés vagy a szervezetbe jutás után lebomló anyagai között olyan vegyületek is keletkezhetnek, melyek irritálhatják a nyálkahártyát, gyulladásos folyamatokat indíthatnak el, ráadásul hosszabb idő elteltével DNS-károsító hatásokat is megfigyeltek állatkísérletek során. Egyes kutatások például azt mutatják, hogy a szervezetben felhalmozódó PEG akár máj-, vese- vagy immunrendszeri zavarokat idézhet elő, amelyek közvetve gyengítik a sejtek védekezőképességét a rosszindulatú sejtosztódással szemben. És bár senki sem gondolná, hogy egy édes, ropogós keksz ilyen rejtett fenyegetés lehet, a PEG fölbukkanása a netes élelmiszer-biztonsági fórumokon is heves vitákat generál napjainkban, nem véletlenül.

 

Leadfotó: 123rf

24 óra