Rakj egy szelet kenyeret a hűtőbe: megdöbbentő, mit fogsz tapasztalni másnap

Kellemetlen következmények

A kenyér elsősorban keményítőalapú élelmiszer, amely sütés során átalakul: a keményítő-molekulák gélszerű szerkezetet vesznek fel, amitől a kenyér friss és puha lesz. Azonban amint lehűl, elkezd visszaállni az eredeti kristályos szerkezet, ezt nevezik keményedési folyamatnak, márpedig a hűtő hideg levegője drámaian felgyorsítja ezt a dolgot. Vagyis paradox módon a kenyér nem penészedik gyorsabban a hűtőben, hanem kiszárad és megkeményedik, ezáltal szinte élvezhetetlenné válik. Ez különösen látványos akkor, ha csak egy szeletet teszünk be: a nyitott felület hamar felszívja a hűtőben lévő párát, aromákat, így az állagromlás mellett még kellemetlen szagokat is magába szippanthat a pékáru. Ez nem is meglepő, hiszen a hűtő belső tere tele van szagforrással, a kenyér pedig szivacsszerű állaga miatt hajlamos ezeket az illatokat észrevétlenül magába szívni. Másnapra tehát nemcsak száraz és kemény lesz, hanem furcsa, idegen ízekkel is telítődik. Ha valaki ilyenkor megkóstolja, kellemetlen meglepetés érheti: a kenyér „hűtőízű”, fura aromákkal teli lesz, és szinte biztos, hogy nem fogja senki elfogyasztani. A legrosszabb pedig, hogy a kenyér soha nem tér vissza eredeti puhaságához még akkor sem, ha szobahőmérsékleten próbáljuk „feléleszteni”. A szakemberek szerint a kenyér számára ideális tárolási hőmérséklet egyébként valójában 18–20 Celsius-fok között van.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

 

Leadfotó: 123rf

24 óra