Ennél nincs rosszabb ebéd – a dietetikus óva int tőle

Ez az ebéd hosszú távon is árthat – még ha egészségesnek is tűnik

A dietetikusok szerint az egyik legrosszabb választás ebédre nem más, mint egy dobozos bolti saláta csirkemell darabokkal, előre csomagolt öntettel és fehér kenyérrel vagy kétszersülttel. Elsőre ártalmatlannak tűnik: sokan azt gondolják, hogy ez egy könnyű, diétás, tápanyagban gazdag ebéd, hiszen van benne fehérje, egy kis zöldség, és nem túl zsíros.

Csakhogy a valóságban ez a kombináció komoly hibákat rejt. A bolti saláták gyakran tartósítószerrel vannak tele, az előre grillezett húsok nem friss alapanyagból készülnek, hanem vízzel dúsított, adalékanyagokkal kezelt termékek. A hozzájuk csomagolt öntetek cukrot, mesterséges ízfokozókat és transzzsírokat is tartalmazhatnak, ráadásul sokszor kalóriadúsabbak, mint egy tál bolognai spagetti.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

A legnagyobb baj azonban a telítetlenség érzése. Ezek az ételek nem biztosítják azt a fajta tápanyag- és rostbevitelt, ami hosszan eltelít, így rövid időn belül újra éhes leszel, és nagy eséllyel valami édesség után nyúlsz. Ez pedig egyenesen a vércukorszint hullámzásához és hosszú távon inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha salátát eszel, azt mindig friss hozzávalókból készítsd el otthon: adj hozzá hüvelyeseket, teljes értékű gabonát (pl. kölest, quinoát), jó minőségű növényi olajat, vagy akár avokádót. A csirkehúst is lehetőleg magad süsd meg otthon friss alapanyagból, és kerüld a dobozos önteteket.

Leadfotó: 123RF

24 óra