Ennél nincs jobb ebéd – a dietetikusok is ezt ajánlják

A dietetikusok szerint a legjobb ebéd

Az aranyszabály a tápanyagok egyensúlya. Egy ideális tányér tartalmazjon sovány fehérjét – például grillezett halat, csirkemellet, tojást vagy hüvelyeseket –, sok zöldséget (nyersen vagy párolva), valamint egy adag lassú felszívódású szénhidrátot, mint a barna rizs, köles, quinoa vagy édesburgonya.

A rostban gazdag, színes zöldségek segítik az emésztést és hosszú időre teltségérzetet adnak. A fehérje támogatja az izmokat és stabilizálja a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrát biztosítja azt az egyenletes energialeadást, amely nélkül délutánra jönne a fáradtság. Fontos, hogy az ebéd ne legyen túl zsíros vagy túl cukros – ezek ugyanis gyors vércukorszint-ingadozást és álmosságot okoznak.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

Szakértők szerint az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk el az ebédet. Ha lehet, ne sietve, képernyő előtt együk meg, hanem nyugodtan, tudatosan. Így nemcsak az emésztés lesz hatékonyabb, hanem az agyunk is jobban érzékeli a jóllakottságot, ami hosszú távon segíti a kiegyensúlyozott étkezést. Ha tehát valóban a legjobbat szeretnéd adni a testednek nap közben, ez az a minta, amit érdemes követned.

Leadfotó: 123RF

24 óra