Ezt mindig tedd a kenyér mellé a kenyértartóba: napokig friss marad tőle a pékáru

A zeller csodatevő ereje

Kevesen gondolnák, de létezik egy filléres, szinte minden háztartásban megtalálható zöldség, ami kiválóan képes szabályozni a kenyértartó belső páratartalmát, miközben gátolja a penészedésért felelős mikrogombák szaporodását. Ez a zöldség nem más, mint a zeller. Bár általában levesalapként gondolunk rá, valójában egy régi házi praktika része is, főként Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában, ahol már az 1940-es évektől alkalmazzák a kenyér frissességének meghosszabbítására. A zeller – különösen a zellerszár – természetes módon bocsát ki nedvességet, de nem áztatja el a kenyeret, és antibakteriális tulajdonságai miatt segít visszaszorítani a penészfoltok kialakulását. Elég egy darabka zellerszárat a kenyér mellé tenni a kenyértartóba, és időnként cserélni, amikor elveszíti rugalmasságát. Meglepő módon nem veszi át tőle a kenyér sem a szagot, sem az ízt, ha megfelelően van elhelyezve, például egy kis szellőző nyílással rendelkező vászonzsákban vagy fa kenyértartóban. A módszer hatékonyságát több házi teszt is alátámasztotta, ráadásul semmiféle vegyszert nem igényel, és az árát tekintve is megfizethető: egy darab zeller csupán néhány száz forintba kerül, és akár két hétig is elegendő lehet egy kenyértartóban.

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

 

Leadfotó: 123rf

24 óra