Vesd be ezt a pár száz forintos hozzávalót, és olyan finom lesz a rizs, mint még soha

Ez az összetevő nem más, mint kókusztej. Bár sokan csak egzotikus vagy ázsiai ételekhez társítják, a kókusztej valójában a legegyszerűbb főtt rizst is képes krémesen lágy, enyhén édeskés, mégis sós-savanykás ízvilággal megbolondítani. A rizs szemcséi felszívják a kókusztej zsírtartalmát, ami bársonyos állagot és gazdagabb aromát ad az ételnek – anélkül, hogy elnyomná az étel többi ízét. Ráadásul ma már szinte minden boltban kapható, és egy konzerv vagy doboz mindössze néhány száz forintba kerül, mégis hatalmas különbséget jelent az ízvilágban.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

Az elkészítése pofonegyszerű: az alap vízmennyiség felét vagy egészét cseréld le kókusztejre főzéskor. Tehát ha például 1 csésze rizst készítenél el 2 csésze folyadékkal, akkor használj 1 csésze vizet és 1 csésze kókusztejet. Adj hozzá egy csipet sót, egy kis vajat vagy olívaolajat, és máris kész a különleges rizs. Ha szeretnéd még fokozni az élményt, főzés végén keverhetsz bele egy kevés lime héjat, friss koriandert vagy akár egy marék pirított szezámmagot is.

Ez a módszer nemcsak ízletesebb, de egészségesebb alternatíva is lehet a hagyományos rizshez képest, hiszen a kókusztejben lévő természetes zsírok hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak, miközben nem terhelik meg a gyomrot. Legyen szó egzotikus csirkeraguról, grillezett zöldségekről vagy akár egy egyszerű hétköznapi ebédről – a kókusztejes rizs minden ételt egy szinttel magasabbra emel.

Leadfotó: 123RF

24 óra