Ez a tavaszi zöldség vércukorcsökkentőkkel kombinálva ájulást okozhat: jobb, ha nem együtt fogyasztod őket

Retek: az ártalmatlannak tűnő ludas

Az egyik olyan tavaszi zöldség, amely gondot okozhat vércukorcsökkentő gyógyszerekkel kombinálva, az a retek. Bár első pillantásra ártalmatlannak tűnik, sőt, a dietetikusok is gyakran kiemelik pozitív hatásait a vércukorszintre nézve, valójában épp ez a tulajdonsága okozhat problémát. A retek természetes vércukorcsökkentő hatással bír: bizonyos fitokemikáliák és antioxidánsok segítik a glükóz-anyagcserét, és elősegítik az inzulinérzékenység javulását. Ez önmagában nem lenne baj – sőt, a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek akár hasznos is lehet. A probléma akkor lép fel, ha mindezt valaki gyógyszeres kezelés mellett fogyasztja, különösen nagyobb mennyiségben. A Journal of Food Biochemistry egyik tanulmánya szerint a retekben található vegyületek erősíthetik a gyógyszerek hipoglikémiás (vércukorszint-csökkentő) hatását, ami ahhoz vezethet, hogy a vércukorszint túlzottan leesik – ez pedig már közvetlenül veszélyes állapotot jelent. A hirtelen kialakuló hipoglikémia tünetei gyakran alattomosak, és a tavaszi fáradtság tüneteivel is könnyen összetéveszthetők. Ilyenkor az ember elbizonytalanodik, tompul az ítélőképessége, remegni kezd, végül pedig elájulhat – különösen akkor, ha éhgyomorra fogyasztott nagyobb mennyiségű retket, miközben bevette a gyógyszert. Fontos tehát, hogy aki rendszeresen szed vércukorszint-csökkentőt, tudatosan állítsa össze a tavaszi étrendjét. A retek kis mennyiségben nem feltétlenül ártalmas, sőt – ám napi rendszerességgel és kontroll nélkül fogyasztva, különösen a gyógyszeres kezeléssel együtt, már komoly mellékhatásokat okozhat. 

VIDEO
Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok

 

Leadfotó: 123rf

24 óra