Ezt a gyümölcsöt felejtsd el, ha fájdalomcsillapítót szedsz: veszélyes kölcsönhatás alakulhat ki
Van egy olyan gyümölcs-gyógyszer párosítás, amely olyan veszélyeket rejthet magában, ha együtt fogyasztjuk őket, amelyre sokan nem is gondolnának.
Nem minden gyümölcs veszélytelen
A természetes, friss gyümölcsöket a legtöbben a tökéletes nassolnivalónak tartják – vitaminban gazdagok, hidratálnak, és nem mellesleg finomak is. Az egészségtudatos életmód követői rendszeresen beépítik őket a napi étrendjükbe, és sokan pont azért választják a gyümölcsöket, mert úgy gondolják, ezek soha nem árthatnak. Azonban egyre több kutatás világít rá arra, hogy bizonyos gyümölcsök – főleg egzotikus fajták – különösen problémásak lehetnek, ha közben rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert. A szervezet ugyanis érzékenyen reagálhat egyes gyümölcsök bioaktív összetevőire, főként akkor, ha azok kölcsönhatásba lépnek egy adott hatóanyaggal. Létezik egy trópusi gyümölcs, amely különösen népszerű lett az elmúlt években – különleges íze és antioxidáns-tartalma miatt sokan napi szinten fogyasztják. Ám kevesen tudják, hogy ha valaki fájdalomcsillapítókat – különösen nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID-ok), például ibuprofent vagy naproxent – szed, akkor ezzel a gyümölccsel súlyos mellékhatásoknak teheti ki magát.