Nem a krumpli az: ez a zöldség tiltólistás a diétázóknak - Duplájára is nőhet tőle a súlyod
Te milyen gyakran fogyasztod?
Ez a zöldség nem más, mint a csicsóka, amit rengetegen esznek salátába reszelve, krémlevesként, sőt chipsként sütve is, mert azt hiszik, hogy alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató. Csakhogy az igazság egészen más: a csicsóka hihetetlenül magas inulintartalma miatt nemcsak puffadást, hanem jelentős vízvisszatartást is okozhat, sőt egyeseknél az emésztőrendszert megzavarva lassítja az anyagcserét, és megnehezíti a zsírvesztést. A csicsókát ugyanakkor gyakran ajánlják cukorbetegeknek, mert glikémiás indexe alacsony. Azonban az inulin – ami egy természetes fruktán – egy olyan rostféle, amit az emberi szervezet nem tud megemészteni. Ez elsőre jól hangzik, hiszen így nem szívódik fel, és a bélflóra táplálékául szolgál. Viszont az inulin túlzott fogyasztása súlyos gázképződést, puffadást és hasfeszülést okoz, a szervezet vízvisszatartással reagálhat, ha nem tudja megfelelően feldolgozni, továbbá a felfúvódott has és lelassult bélmozgás miatt stagnálhat, sőt nőhet is a testsúly – miközben a diétázó úgy érzi, mindent jól csinál. Egyes kutatások szerint ráadásul a túl sok csicsóka hosszú távon hozzájárulhat az emésztőrendszeri diszkomforthoz és a bélflóra egyensúlyának felborulásához, ami szintén kedvezőtlenül hat a fogyásra. A csicsóka tehát tipikusan az az étel, amit rendkívül egészségesnek gondolnak az emberek. Mivel gluténmentes, vegán és magas rosttartalmú, automatikusan helyet kap a „fitneszmenükben”. Csakhogy a személyes tolerancia rendkívül eltérő lehet, és azok, akiknek az emésztőrendszere érzékenyebb, súlyos tüneteket tapasztalhatnak. Ha ezek nem szűnnek meg időben, és a csicsóka fogyasztása rendszeressé válik, az hízáshoz vezethet.
Leadfotó: 123rf