Ez az édesítőszer a cukornál is ártalmasabb, mégis mindenki fogyasztja
A titokzatos édesítőszer, ami alattomosan rombolja a szervezeted
Az édesítőszer, amiről szó van, nem más, mint aszpartám. Az aszpartám az egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszer, amit számtalan „cukormentes” és „diétás” termékben megtalálsz. Üdítők, rágógumik, joghurtok, fehérjeszeletek, gyógyszerek – mindenhol ott van. Az édesítőszerek közül talán ez az egyik legismertebb, hiszen már évtizedek óta használják, és sokan biztonságosnak tartják.
Csakhogy egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az aszpartámnak komoly egészségkárosító hatásai lehetnek. Egyes tanulmányok szerint összefüggésbe hozható fejfájással, migrénnel, idegrendszeri problémákkal, sőt, még daganatos megbetegedésekkel is. Bár a hivatalos szervek (például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) továbbra is biztonságosnak minősítik az ajánlott napi beviteli mennyiségben, egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy hosszú távon veszélyes lehet.
A legnagyobb probléma vele az, hogy az aszpartám lebomlása során olyan vegyületek keletkeznek, amelyek a szervezetre károsak lehetnek. Például metanol, amely nagyobb mennyiségben mérgező, és formaldehid, amit ipari tartósítószerként használnak. Bár ezek nagyon kis mennyiségben vannak jelen, a rendszeres fogyasztás során felhalmozódhatnak a szervezetben, és komoly problémákhoz vezethetnek.
Ha tehát te is rendszeresen fogyasztasz diétás üdítőket vagy más „cukormentes” termékeket, érdemes átgondolnod, hogy valóban megéri-e. Néha a természetes alternatívák, mint a méz vagy a stevia, sokkal jobb választás lehetnek, ha egészségesebb életmódra törekszel. Mert bár a cukor sem ártalmatlan, az aszpartám még alattomosabb lehet!
Leadfotó: 123RF