„Halszag-szindróma”: ettől az élelmiszertől áraszthatsz magadból borzalmas szagot
Van egy olyan betegség vagy állapot, amiről sokan nem is hallottak, pedig rengeteg ember életét megkeseríti - ez nem más, mint a halszag-szindróma, mely miatt az érintetteknek érdemes elkerülnie bizonyos étleek fogyasztását.
Hallottál már róla?
A modern táplálkozás és életmód számos olyan tényezőt rejt magában, amelyek befolyásolhatják testünk illatát: bizonyos ételek fogyasztása, hormonális változások vagy akár genetikai tényezők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testünk szaga megváltozzon. Ezek a változások gyakran átmenetiek és ártalmatlanok, de egyes esetekben komolyabb problémákra is utalhatnak. Az egyik ilyen ritka, de annál kellemetlenebb állapot a trimetilaminuria, közismertebb nevén a "halszag-szindróma". Ez egy anyagcserezavar, amely során a szervezet nem képes megfelelően lebontani a trimetilamin nevű vegyületet, amely erőteljes, rothadó halra emlékeztető szagú. Ennek következtében a trimetilamin felhalmozódik a szervezetben, és a verejtékkel, vizelettel, valamint a lehelettel távozik, kellemetlen testszagot okozva. De vajon mely élelmiszerek fogyasztása fokozhatja a borzalmas szagot? Most eláruljuk!