Nem a cukor az: ettől az egy hozzávalótól sokkal hamarabb kialakulhat a cukorbetegség, mint gondolnád

Tiltólistás összetevő

A HFCS, azaz a kukoricaszirup egy olyan gyakran használt édesítőszer, amelyet számos feldolgozott élelmiszerben és üdítőitalban alkalmaznak. Tanulmányok kimutatták, hogy a HFCS túlzott fogyasztása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Például egy kutatás szerint azokban az országokban, ahol magas a HFCS fogyasztása, a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása 8%, míg azokban az országokban, ahol alacsonyabb a fogyasztás, ez az arány 6,7%. ​A HFCS túlzott bevitele hozzájárulhat továbbá a máj zsírosodásához és az inzulinérzékenység csökkenéséhez, amelyek mind a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezői. Egy tanulmány kimutatta, hogy már két hét alatt jelentős, rossz változások figyelhetők meg a máj zsírtartalmában és az inzulinérzékenységben azoknál, akik HFCS-tartalmú italokat fogyasztanak. ​Fontos megjegyezni, hogy a HFCS és más hozzáadott cukrok túlzott fogyasztása nemcsak a cukorbetegség, hanem más krónikus betegségek, például szívbetegségek és elhízás kockázatát is növelheti. Ezért ajánlott odafigyelni az étrendünkre, kerülni a magas HFCS-tartalmú élelmiszereket és italokat, és törekedni a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

 

Leadfotó: 123rf

24 óra