Soha ne edd éhgyomorra ezt a gyümölcsöt: borzasztóan rosszat teszel vele a gyomrodnak
A vércukorszint ellensége, a mangó
Egy olyan trópusi gyümölcs, amelyet sokan választanak szívesen reggelente, de amit éhgyomorra érdemes kerülni, a mangó. Bár a mangó tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, éhgyomorra történő fogyasztása különböző emésztési problémákhoz vezethet. A mangó magas cukortartalmú, ami gyors vércukorszint-emelkedést okozhat. Éhgyomorra ez a hirtelen cukorbevitel fokozhatja a hasnyálmirigy munkáját, és hosszú távon inzulinrezisztenciához vezethet. A magas cukor- és savtartalom egyeseknél gyomorégést vagy puffadást is kiválthat, mivel a gyomorsav mennyisége az éhgyomorra történő étkezés következtében megnövekedhet. A trópusi gyümölcsökben található fruktóz egy másik tényező, amely éhgyomorra történő fogyasztáskor problémákat okozhat. Míg a fruktóz az egyik legegészségesebb cukorforma, az éhgyomorra történő bevitele irritálhatja a bélflórát, különösen azok számára, akik érzékenyek a fruktózra. Ezen kívül a trópusi gyümölcsök magas savtartalmuk miatt, mint például a mangó vagy a papaya, képesek növelni a gyomorsav mennyiségét, ami irritációt, refluxot, vagy más emésztési zűrzavart okozhat. Az éhgyomorra fogyasztott mangó tehát a gyomrot stresszhelyzetbe hozhatja, amely hosszú távon gyomorfekélyhez is vezethet.
Leadfotó: 123rf