Titokban tönkreteszi a csontokat a magyarok kedvenc itala: naponta fogyasztjuk, pedig káros hatása is van bőven
Így hat a csontjainkra a fekete tea
A fekete tea rengeteg egészségügyi előnnyel bír, például tele van antioxidánsokkal, támogathatja a szív- és érrendszert, valamint javíthatja az emésztést, ám azt kevesen tudják, hogy a fekete tea magas oxaláttartalma miatt hosszú távon hozzájárulhat a csontok ásványianyag-vesztéséhez. Az oxalát egy olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható több növényben, és bár kis mennyiségben ártalmatlan, nagyobb mennyiségben gátolhatja a kalcium felszívódását. Mivel a fekete tea különösen gazdag oxalátokban, azok, akik rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztják, hosszú távon csökkenthetik a szervezetük kalciumhasznosítását, ami a csontok gyengüléséhez vezethet. Egyes kutatások szerint a túlzott oxalátbevitel kapcsolatba hozható a csontsűrűség csökkenésével, mivel az oxalát megköti a kalciumot a belekben, így az nem tud megfelelően beépülni a csontokba. Ez különösen veszélyes lehet azok számára, akik már eleve hajlamosak a csontritkulásra, például menopauzán átesett nők vagy idősebb felnőttek számára. Szerencsére nem kell teljesen lemondani a fekete tea fogyasztásáról, de érdemes odafigyelni a mértékletességre, az elegendő kalcium és D-vitamin bevitelére, valamint hasznos lehet, ha fekete tea helyett olykor a zöld verziót fogyasztjuk, ha pedig mégis a fekete ital mellett döntünk, akkor áztassuk rövidebb ideig a teáz a vízben, ezzel ugyanis csökkenthetjük az oxalátbevitel mértékét.
Leadfotó: 123rf