Így tárold el a kedvenc italaidat!
A különleges italok kedvelői körében népszerű a ritkább, értékesebb palackok gyűjtése. Egy-egy gyűjtő bor- vagy whisky gyűjteménye bizony komoly értékkel is bírhat.
Ám nem egyszerű döntés, hogy mely italokat lehetséges akár évekig eltenni valamilyen jelentősebb alkalomra, és melyik az, amelyiket érdemes inkább minél előbb elfogyasztani. Az alkoholos italok nem megfelelő módon történő tárolása ugyanis nagymértékben befolyásolhatja annak élvezeti értékét.
A Drinkmix kifejezetten gyűjtőknek összeállított kínálatából számos olyan ital közül választhatsz, ami évek múlva is komoly élvezeti értékkel bír.
Ezeket az italokat bátran őrizgesd
Az érlelt italok esetében lehetséges a hosszantartó érlelés, tárolás. Egy testesebb, fahordós érlelésű vörösbor vagy egy tokaji aszú esetén évek múlva még komplexebb ízélményt kaphatunk. A borok érlelése szinte művészet, számos tényező befolyásolhatja: a tárolási körülmények, a bor fajtája, a termőhely vagy a készítési mód.
Szintén lehetséges és érdemes is a cognac-ot, a rumot, a whisky-t, de még a tequilát is akár évekre eltenni. Ezek alapból is hosszú időn át érlelődnek a különböző fahordókban, így nem kell attól tartani, hogy az üvegben megromlanak.
Sőt, bizonyos italok az évek múlásával még jellegzetesebb, különlegesebb aromákat kapnak, ami növeli az élvezeti és az eszmei értéküket is.
Jobb, ha minél előbb elfogyasztod
A nem évjáratos tankpezsgők, és proseccok esetében az ital frissessége, gyümölcsössége a lényeg. Ezeket úgy készítik, hogy minél előbb fogyasztásra kerüljenek az intenzív, kirobbanó aromák előtérbe helyezésével. Viszont ezek az ízek idővel veszítenek az erejükből.
A söröket sem érdemes őrizgetni, hiszen pár hónap múlva csökken az élvezeti értékük, sőt meg is romolhatnak.
A reduktív, könnyed, gyümölcsös fehér, rosé, de még a vörösborok esetében is érdemes egy-két éven belül elfogyasztani a palack tartalmát. Ezeket főként csavarzárral zárják, így jelezve, hogy nem hosszú tárolásra készültek.
A fiatal, nem érlelt vodkák és ginek szintén minél előbbi fogyasztást kívánnak, hiszen idővel csökkenhetnek a jellegzetes fűszeres, gyümölcsös aromáik.
Így tárold helyesen az italokat!
Az italok helyes tárolásánál állandó hőmérsékleten 12-18°C között, és konstans páratartalom mellett szükséges napfénytől védett helyen elhelyezni a palackokat, mert így minél tovább megőrizzük a minőségüket. A megfelelő páratartalom fenntartása segít a parafadugók állapotának megóvásában, hogy ne oxidálódjon a nedű a palackban.
Nyugalomban kell tartanod őket, nem szabad rázogatni. Ez különösen a borok esetében fontos, így a természetes folyamatként kiváló üledék sem kavarodik fel, hanem kiül a palack falára, ami dekantáláskor szűrhető, és nem lesz zavaró zacc a pohárban. Az italokat ne öntsd át más palackba, az eredeti csomagolásában tárold!
Ha ajándékba vagy saját részre választanál olyan nedűt, amit jó pár év múlva is csalódástól mentesen bonthatsz ki, nézz körül az említett gyűjtői válogatásban!