Mi a divat és mi tűnt el? A lakberendezési trendek változásai.

Hamarosan itt az új év, így érdemes áttekinteni, hogy milyen változások következtek be a belsőépítészetben. Most olyan trendeket ismertetünk, amelyekkel hatásosan frissíthetjük fel az otthonunkat. A következő években is megtarthatunk mindent, ami szép volt és praktikus. Azonban ideje azokat továbbfejleszteni, izgalmasabbá tenni. A divatszínek hangsúlya az előző évektől eltérően sokat fog változni a jövőben, de az is újdonságnak számít, hogy minden lakberendező igyekszik egy kis luxust csempészni a környezetbe.

Változások a terek arányaiban

Egy új trend van születőben, amely érinti a lakóterek tervezését is. Egy ideje már nagyobb hangsúlyt kap a nappali, míg a másodlagos terek kezdenek felértékelődni. Egyre nagyobb szükség van a hívogató nappalira, ahol az egész család és a baráti társaság összejöhet, ahol találkozhatunk, ahol időt tölthetünk együtt.

A webáruház lakberendezéshez lehetőséget kínál arra, hogy minden bútor és kiegészítő egységes legyen. Fontos azonban, hogy a nappaliban mindig legyen egy elkülönített dolgozósarok, ha valaki home office-ban munkálkodni, esetleg folytatásként építsük be a teraszt, alakítsuk télikertté, ahova elvonulhatunk pihenni.

Ötletes tárolók kialakítása

Egyre nagyobb az igény továbbá a tárolóhelyiségek növelésére. A tervezők sok egyedi igénnyel találkoznak, a feladatuk pedig az, hogy a lakást úgy alakítsák át, hogy ott helyet kapjon a praktikus tárolás. Olyan másodlagos tereket hoznak létre, amelyek tovább növelik az egyes helyiségek, mint a szoba, a fürdőszoba, a konyha, vagy éppen a nappali kapacitását. Ilyen az összecsukható bútor, az elrejthető polc, vagy éppn az ajtó mögé rejtett háztartási berendezések.

Elterjedt lett a konyhához egy bortárolót építeni, esetleg olyan süllyesztett polcot kialakítani, ahova beférnek a kisebb háztartási gépek, amik így nem lesznek egész nap szem előtt. Ezeket szerencsére utólag is kialakíthatjuk, nem kell azokat azonnal, a beköltözés alkalmával eldönteni. Nagyon fontos azonban a vezetékek elrejtése, de szerencsére olyan építőanyagokkal, mint a gipszkarton, ezt könnyen megoldhatjuk.

A konyha és a fürdő fontossága

A kényelmes konyha mindenekfelett! Ez az új mottó. A lakás központja ugyanis egyre nagyobb teret kap, tekintve, hogy sokan összegyűlnek, a család, a barátok rendszeresen megjelennek és valahol ételt kell készíteni. A nyitott terű változatok sokkal élhetőbbé teszik az otthonunkat, így aki főz, az sem marad ki semmiből.

Nagy szerepet kap továbbá a mesterséges intelligencia és bár sok az okosotthon, azért mindent nem tud megoldani helyettünk. Számos területen megkönnyíthetik azonban a munkát,  mint a sütési idő és a hőmérséklet beállítása, de akadnak olyan sütők, amelyek a mennyiséget mérve tudják kikalkulálni a szükséges időt.

Igaz ez a fürdőszobára is, amely továbbra is fókuszban marad. Itt nagy jelentősége van az erős fénynek, hogy készülődés közben mindent jól lássunk. Praktikus megoldás, de a fényűzés érzetét kelti, ráadásul a sok fénynek hála optikailag is nagyobbá varázsolják a teret. Ezzel együtt nőtt a tükrök mérete, amik még tovább növelik a fürdő nagyságát, legalábbis látszatra, amitől sokkal elegánsabb lesz a helyiség.

VIDEO
Erre ügyelj, ha ülőmunkát végzel

lakás