Kevesebb mint egy percig tart: ez a világ legrövidebb menetrendszerinti repülőjárata - Videó

17 fontért bárki vehet jegyet rá. Nagyon elhelyezkedni sem kell a gépen, mert mire felszáll, már szinte meg is érkeztél.

A tapasztalt repülők már tudják, sokszor a reptéri várakozások, a biztonsági ellenőrzések és a becsekkolás sokkal több időt vesz el az embertől, mint maga az út. Különösen így van ez, ha Európán belül repkedünk ide-oda. Akad azonban egy hely, ahol a helyzet még ettől is szélsőségesebb. A skót Orkney-szigeteken közlekedik ugyanis a világ legrövidebb menetrend szerinti járata - méghozzá naponta.

Guiness-rekord

Mindössze 2,7 kilométer választja el Westray és Papa Westray szigeteit. A Visit Scotland szerint a két helynek mindössze 600, illetve 90 lakosa van. A skót regionális légitársaság, a Loganair mégis naponta közlekedik a két sziget között, ennek köszönhetően az e légijárat még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Íme egy teljes út:

A gyakorlatban a repülési idő gyakran sokkal rövidebb, mint a Guinness Rekordok Könyvében szereplő két perc. Korábbi cikkek és beszémolók egy perc 15 másodperces, és 47 másodperces útról is írnak, annak függvényében, merről fúj a szél. Akármelyikből is indulunk ki, abszolút rekord. A járatot nagyon sok tanár, banki tanácsadó és más dolgozó hazsnálja naponta. Van komp is, de azzal az út fél óra. A járat ráadásul számos mentességet is kapott, így alig 17 fontért, azaz 8 ezer forintért bárki vehet jegyet rá. Igaz, ehhez kérnek egy szállás foglalást is a jegy mellé, azaz a turizmusra is hatással van a "rekordjárat". 

Címlapfotó: Profimedia/RedDot

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra