Nagyon fontos! Ha nincs ilyen nyilatkozatod, elbukhatod a lakásodat

Az egyik legfontosabb dokumentum, amiről minden bérbeadó gondoskodjon, az a kiköltözési nyilatkozat.

Ez a nyilatkozat nemcsak az ingatlan zökkenőmentes visszaszerzését biztosítja, hanem megvédhet attól is, hogy hosszadalmas jogi eljárásokba bonyolódj egy problémás bérlővel. A bérleti szerződések lejárta után vagy bérleti jogviszony megszüntetésekor elengedhetetlen, hogy a bérlő írásban nyilatkozzon arról, hogy elhagyja az ingatlant, és átadja annak kulcsait. Ha ez a lépés elmarad, a bérbeadó nehéz helyzetbe kerülhet: egy problémás bérlő jogi úton is akadályozhatja a kiköltözést, ami jelentős anyagi és időbeli veszteséget okozhat. 

Miért fontos a kiköltözési nyilatkozat?

Jogi biztosíték: Ha a bérlő nem hajlandó kiköltözni, a kiköltözési nyilatkozat jogi úton is segítséget nyújt a bérbeadónak abban, hogy visszaszerezze az ingatlanát. Ezzel elkerülhetők a bírósági eljárások vagy a kilakoltatási eljárások, amelyek időigényesek és költségesek lehetnek.

Az ingatlan gyors visszaszerzése: A kiköltözési nyilatkozat megkönnyíti a lakás visszavételét. Ha a bérlő aláírja a nyilatkozatot, azzal elfogadja, hogy a szerződés lejártakor kiüríti az ingatlant, és az újbóli hasznosítás, például új bérlő beköltöztetése vagy eladás, zökkenőmentesen történhet.

Véd a bérlői visszaélésektől: Sajnos előfordulhatnak olyan esetek, amikor a bérlő késlelteti a kiköltözést, vagy vitás helyzetet teremt, például azt állítva, hogy még jogszerűen használhatja az ingatlant. A kiköltözési nyilatkozat megelőzi ezeket a helyzeteket, mivel egyértelműen rögzíti a bérlő szándékait és kötelezettségeit.

Leadfotó: 123RF

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra