Ebből az 1 kérdésből kiderül vannak-e pszichopata hajlamaid

Az egyetlen kérdés, amely sokat elárulhat

A pszichopaták gyakran nem éreznek mély érzelmi kapcsolatokat másokkal, és nem reagálnak ugyanúgy bizonyos helyzetekre, mint a „normális” emberek. Egy híres pszichológiai teszt, amelyet gyakran használnak annak kiderítésére, hogy valaki pszichopátiás hajlamokkal rendelkezik-e, egy egyszerű, de rendkívül beszédes kérdést tesz fel:

Ha meghallod, hogy egy állatot kínoznak, mit érzel?

Ez a kérdés az empátia szintjét vizsgálja. A pszichopatákra jellemző, hogy érzelmileg kevésbé kötődnek mások szenvedéséhez – legyen szó emberekről vagy állatokról. Az empátia, vagyis az a képesség, hogy átérezzük mások fájdalmát és szenvedését, az egyik legfontosabb különbség a pszichopaták és a „normális” emberek között. Ha valaki semmit sem érez egy állat szenvedése hallatán, az azt jelezheti, hogy érzelmi hidegséggel és empátiahiánnyal küzd, ami a pszichopátia egyik jellemzője.

Azok az emberek, akik mély szomorúságot, felháborodást vagy akár haragot éreznek egy ilyen helyzetben, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek magas szintű empátiával. Az érzelmi reakciók egy ilyen kérdésre tehát sokat elárulhatnak arról, hogy valaki mennyire képes mások érzéseit megérteni és átélni.

Miért hatékony ez a kérdés?

Ez a kérdés azért különösen hatékony, mert az állatokkal szembeni kegyetlenség gyakran erős érzelmi reakciókat vált ki az emberekből. Az állatok ártatlanok és védtelenek, ezért sokan ösztönösen védelmező érzelmeket éreznek irántuk. A pszichopaták esetében azonban ez a természetes érzelmi válasz gyakran hiányzik. Nem feltétlenül azért, mert rosszindulatúak, hanem azért, mert egyszerűen nem érzik ugyanazt az érzelmi kötődést vagy sajnálatot, amit a legtöbb ember ilyenkor érezne.

Ez a kérdés tehát rávilágít arra, hogy valaki mennyire képes érzelmi szinten reagálni mások szenvedésére. Természetesen nem lehet egyetlen kérdésre adott válasz alapján teljes diagnózist felállítani, de ez az egyszerű kérdés elindíthat egy gondolatmenetet arról, hogy valaki esetleg hajlamos-e a pszichopátiás vonásokra.

Leadfotó: 123RF

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra