Tegyél narancshéjat egy befőttesüvegbe, majd öntsd fel ecettel: rengeteget spórolhatsz

Hogyan készítsd el a narancshéjas ecetes tisztítószert?

A narancshéjas ecetes tisztítószer elkészítése rendkívül egyszerű, és mindössze néhány alapanyagra lesz szükséged, amelyeket valószínűleg már otthon is megtalálsz.

Hozzávalók:

  • Friss narancshéj (vagy bármilyen citrusféle héja, például citrom, lime)
  • Fehér ecet
  • Egy befőttesüveg

Elkészítés lépései:

  1. Gyűjtsd össze a narancshéjakat: Amikor megeszed a narancsot (vagy bármilyen citrusfélét), ne dobd ki a héját. Vágd kisebb darabokra, és tedd őket egy tiszta befőttesüvegbe. Minél több héjat használsz, annál erősebb lesz a tisztítószer illata és hatása.

  2. Öntsd fel ecettel: Miután az üveg tele van narancshéjjal, öntsd fel az egészet fehér ecettel. Fontos, hogy az ecet teljesen ellepje a héjakat, hogy azok ki tudják áztatni az illóolajaikat és egyéb hasznos anyagaikat.

  3. Hagyd ázni: Zárd le az üveget, és hagyd állni a keveréket legalább két hétig. Ez idő alatt az ecet magába szívja a narancshéj illóolajait és hatóanyagait, így egy erőteljes, természetes tisztítószert kapsz. Néha érdemes az üveget kicsit megrázni, hogy az anyagok jobban összekeveredjenek.

  4. Szűrés: Két hét elteltével szűrd le a folyadékot, és töltsd át egy szórófejes üvegbe. Az így kapott narancshéjas ecetkivonat készen áll a használatra.

Hol és hogyan használhatod?

Ez a házi tisztítószer sokoldalúan felhasználható az otthonod különböző területein. Íme néhány példa:

  • Konyhapultok és felületek tisztítása: Az ecet zsíroldó tulajdonságainak köszönhetően a narancshéjas keverékkel könnyedén tisztíthatod a konyhapultokat, a tűzhelyet vagy akár a mikrohullámú sütőt is.

  • Fürdőszoba tisztítása: Használd a keveréket a fürdőkád, a mosdó vagy a WC fertőtlenítésére. Az ecet savas hatása eltávolítja a vízkövet és a szappanlerakódásokat, míg a narancshéj friss illatot biztosít.

  • Ablakok és tükrök tisztítása: A keverék kiváló üvegfelületek tisztítására is. Csak permetezd a felületre, majd töröld le egy száraz ruhával. Az ecet csillogóvá varázsolja az üvegeket, a narancshéj pedig kellemes illatot hagy maga után.

  • Padlók és csempék tisztítása: Adj egy kis mennyiséget a felmosóvízhez, hogy friss illatú és tiszta padlót kapj.

Leadfotó: 123RF

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra