Mindig jól jön: 100 forintos csodaszer, amitől minden folt eltűnik

Miért olyan hatékony az ecet a folttisztításban?

Az ecet savas kémhatása kiválóan oldja a különféle szennyeződéseket, lebontja a zsíros foltokat, és még a legmakacsabb problémákkal is elbánik. Az ecetsav segít megszabadulni a ruhákba szívódott szagoktól is, ami különösen hasznos lehet sportolás után vagy konyhai baleseteknél. Az ecet fertőtlenítő hatású is, így nemcsak tisztít, hanem fertőtlenít is.

Milyen foltok ellen hatásos az ecet?
Szinte minden típusú folt ellen bevetheted az ecetet, legyen szó:

Zsíros foltok
Az ecet kiválóan működik a zsíros foltok eltüntetésére, akár ruhákon, akár konyhai felületeken. Egyszerűen dörzsöld be a zsíros területet egy kevés ecettel, majd mosd ki a ruhát, vagy töröld le a felületet.

Kávé és tea foltok
Ha a kedvenc fehér ingedet vagy bögréidet bepiszkította a kávé vagy tea, az ecet segíthet. Keverj össze egy rész ecetet két rész vízzel, majd áztasd be a foltos területet. Néhány perc után mosd ki a ruhát, vagy öblítsd át a bögrét.

Fűfoltok
A fűfoltok eltávolítása mindig kihívást jelent, de az ecet itt is megoldást kínál. Áztasd be a foltos részt ecetes vízbe (egy rész ecet, két rész víz), majd dörzsöld át a területet, mielőtt a mosógépbe tennéd.

Vörösbor foltok
A vörösbor foltok a legrettegettebbek közé tartoznak, de egy kis ecettel csodákat tehetsz. Azonnal önts egy kevés ecetet a friss foltra, majd öblítsd le hideg vízzel, és dobd be a mosásba.

Izzadságfoltok
Az izzadságfoltok különösen fehér ruhákon lehetnek kellemetlenek, de az ecet ezekkel is könnyedén elbánik. Egy rész ecet és két rész víz keverékével áztasd be a foltot, majd mosd ki a ruhát a szokásos módon.

Műanyag tárolók elszíneződése
Az ecet nemcsak a textíliáknál működik, de a műanyag edényekből is eltünteti a szószok vagy ételek okozta foltokat. Töltsd meg a műanyag edényt ecetes vízzel, hagyd ázni egy-két óráig, majd öblítsd le alaposan.

Hogyan használd az ecetet a mindennapi folttisztításban?

  • Ruhákhoz: Egy pohár ecetet adj a mosógép öblítőrekeszébe, hogy megszabadulj a makacs foltoktól és a kellemetlen szagoktól.
  • Felülettisztításhoz: Egy szórófejes flakonba tölts ecetet, majd spricceld a foltos felületre. Néhány perc hatóidő után töröld le egy tiszta ronggyal.
  • Áztatáshoz: Készíts ecetes áztató oldatot 1:2 arányban ecetből és vízből, és áztasd be a foltos ruhákat vagy tárgyakat.

Mikor ne használd az ecetet?

Bár az ecet sokoldalú tisztítószer, vannak olyan anyagok, amelyekkel vigyázni kell. Például ne használj ecetet márvány, gránit vagy más természetes kőfelületeken, mivel a sav károsíthatja a felületüket. Ezen kívül bizonyos típusú ruhák (például selyem vagy nagyon finom anyagok) esetén érdemes tesztelni egy kevésbé látható részen, hogy az ecet nem okoz-e elszíneződést.

Leadfotó: 123RF

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra