Ezt a 3 élelmiszert semmi esetre ne edd meg a lejárati időt követően

1. Hús és húskészítmények
A nyers húsok és húskészítmények, mint például a kolbászok, virslik, felvágottak és darált hús, a legveszélyesebb ételek közé tartoznak, ha lejárati idő után fogyasztjuk őket. A húsban található fehérjék gyorsan romlanak, különösen akkor, ha nem megfelelően tárolják őket. A romlott hús a Salmonella, a Listeria, valamint az E. coli baktériumok melegágya lehet, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak.

  • Mi történhet, ha romlott húst fogyasztasz?: A romlott húsok fogyasztása hasmenést, hányást, magas lázat, súlyos gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okozhat, és szélsőséges esetekben akár életveszélyes állapothoz is vezethet, például vérmérgezéshez.

  • Jelek, amikre figyelj: A húsok lejárati ideje után gyakran kellemetlen, savanyú szagot árasztanak, és nyálkás textúrájúvá válnak. Ezek az intő jelek azt mutatják, hogy a termék már nem biztonságos.

2. Tejtermékek
A tejtermékek, különösen a tej, joghurt, sajtok és tejszín, szintén könnyen romlandók, és a lejárati idő után már nem biztonságosak. A romlott tejtermékekben gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok, mint például a Listeria és a Staphylococcus aureus, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak. A hűtőben sem állnak el örökké, így mindig ellenőrizni kell a termékek lejárati idejét.

  • Mi történhet, ha lejárt tejterméket fogyasztasz?: A romlott tejtermékek hasmenést, hányást, hasi fájdalmat, valamint súlyosabb esetekben fertőző betegségeket okozhatnak.

  • Jelek, amikre figyelj: A tejtermékek jellegzetes savanyú szagot árasztanak, ha megromlottak, és gyakran darabossá, nyálkássá válnak. Azonnal dobd ki őket, ha ilyen jeleket tapasztalsz.

3. Tojás
A tojás az egyik legfontosabb alapélelmiszer, de ha lejárt, komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A romlott tojásokban gyorsan szaporodhat a Salmonella baktérium, amely ételmérgezést okozhat. Bár a tojások általában hosszabb ideig elállnak, mint a csomagoláson feltüntetett dátum, ha nem tároljuk őket megfelelően, romlásuk gyors lehet.

  • Mi történhet, ha romlott tojást eszel?: A Salmonella fertőzés tünetei közé tartozik a hasmenés, hasi fájdalom, láz és hányás. Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre is szükség lehet.

  • Hogyan ellenőrizd, hogy friss-e a tojás?: Egyszerűen tedd egy pohár vízbe a tojást. Ha a tojás lesüllyed, akkor még friss. Ha feljön a víz felszínére, akkor már nem biztonságos fogyasztani.

Leadfotó: 123RF

VIDEO
Szerelmi horoszkóp

24 óra