A lényeg veszik el: 3 zöldség, amit ne hámozz meg

1. Burgonya: A burgonya héja igazi tápanyagforrás, tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A C-vitamin és a B-vitaminok jelentős része a héjban található, valamint a kálium és vas is itt koncentrálódik. Amellett, hogy a héj egészséges, az íze és textúrája is feldobja az ételeket, különösen a sütött vagy párolt burgonyák esetében. Csak alaposan mosd meg a burgonyát, és hagyd rajta a héját, így nemcsak időt spórolsz, hanem egészségesebbé is teszed az ételed.

2. Sárgarépa: A sárgarépa héjának eltávolítása szintén felesleges lépés, mivel a legtöbb antioxidáns és rost a külső rétegekben található. A sárgarépa élénk narancssárga színe a béta-karotinnak köszönhető, amely fontos szerepet játszik a látás és az immunrendszer egészségében. Ehelyett alaposan tisztítsd meg a sárgarépát egy zöldségkefével, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, majd használd fel egészben. A héj enyhe földes ízt ad az ételekhez, ami még gazdagabbá teheti az ízvilágot.

3. Uborka: Az uborka héja tele van rostokkal, és segíti az emésztést, ezért érdemes azt is a salátákban vagy ételekben hagyni. Ezen kívül az uborkahéj tartalmaz olyan antioxidánsokat, mint a kvercetin, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, és segíthet a szervezet védekezőképességének fenntartásában. Ha bio vagy vegyszermentesen termesztett uborkát választasz, nem kell aggódnod a vegyi anyagok miatt sem, így bátran fogyaszthatod héjastul. Az uborka héja nemcsak egészségesebb, hanem ropogós textúrát is ad az ételeknek.

Leadfotó: 123RF

24 óra