Lehet ott lapul a nagyszülők padlásán: ez a világ legkeresettebb bakelit lemeze

A Wu-Tang Clan „Once Upon a Time in Shaolin”

A Wu-Tang Clan 2015-ben jelentette meg „Once Upon a Time in Shaolin” című albumát, de egy nagyon különleges módon: mindössze egyetlen példány készült belőle. A zenekar célja ezzel az volt, hogy a zene értékét és exkluzivitását hangsúlyozza, hasonlóan a képzőművészeti alkotásokhoz. Az albumot eredeti kézműves borításban adták ki, és szigorú feltételekkel adták el – beleértve azt a kikötést is, hogy a tulajdonos nem hozhatja nyilvánosságra a zenét egy meghatározott ideig.

Az aukció és rekordösszeg

Az albumot 2015-ben árverezték el, és végül Martin Shkreli, egy amerikai üzletember, vette meg 2 millió dollárért, ami azonnal történelmet írt, mint a valaha eladott legdrágább zenei album. Az eladást övező exkluzivitás, a lemez körüli titokzatosság, valamint a Wu-Tang Clan kultikus státusza együttesen tette ezt az albumot a világ egyik legkeresettebb bakelit lemezévé.

Miért különleges?

A „Once Upon a Time in Shaolin” nem csak zenei alkotás, hanem egy művészeti projekt is. A Wu-Tang Clan célja az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a zene nem csak egy fogyasztási termék, hanem valami értékes és művészi. A lemez köré épített narratíva, valamint a rendkívül korlátozott példányszám – konkrétan egyetlen példány – egyedülállóvá tette a zenei világban.

Bár az album nem kapható a nyilvánosság számára, ez csak még tovább növeli az érdeklődést és az értéket körülötte, ami miatt a Wu-Tang Clan lemeze vitathatatlanul az egyik legkeresettebb bakelit a világon.

Leadfotó: 123RF

24 óra