Tudtad? Háromszor gyorsabb lesz a net a lakásban, ha ide helyezed a routert

A lakás mérete, a falak vastagsága, valamint a bútorok és egyéb berendezések mind befolyásolják a jel erősségét. Az épület falai gyengíthetik a rádióhullámok terjedését, ezért az a legjobb, ha a routert az ablak közelében helyezed el – itt ugyanis jobb lehet a jelerősség, mint az épület belsejében. Az is hasznos, ha minél magasabbra, több szintes lakásoknál pedig az emeletre teszed a készüléket.

Kerüld a kültéri elhelyezést

Fontos megemlíteni, hogy a beltéri routereket mindig az épület belsejében helyezd el – bármennyire is csábító, hogy a teraszon vagy erkélyen jobb lehet a jel, a csapadék és a napfény károsíthatja a készüléket.

Kevesebb akadály, erősebb jel

Minél kevesebb bútor vagy egyéb tárgy áll a rádióhullám útjába, annál erősebb a jel. Ráadásul az is számít, milyen anyagból készültek ezek a tárgyak: a fémfelületek és vastag üvegek például jelentősen gyengíthetik vagy eltéríthetik a jelet. Éppen ezért nem célszerű a routert a kanapé mögött, egy szekrény és a fal között, vagy egy tévé mellett elhelyezni. Hasonlóképp, a nagy tükrök mellől is jobb máshová helyezni, ha a wifi-kapcsolat nem elég stabil.

Elektromos készülékek és interferencia

Kerüld el, hogy a routert elektromos készülékek mellé helyezd, mivel ezek interferenciát okozhatnak, amely zavarhatja a vezeték nélküli jelet. A bébiőrök, vezeték nélküli telefonok, Bluetooth-eszközök – például fejhallgatók vagy hangszórók – szintén zavaró frekvenciákat bocsáthatnak ki. Sőt, egyes fénycsövek is okozhatnak ilyen problémákat, ezért jobb, ha ezeket távol tartod a routertől.

Az akvárium sem jó hely

A rádióhullámokat még a nagy mennyiségű víz is képes elnyelni, így a routert semmiképpen se helyezd az akvárium mögé. Ha odafigyelsz ezekre a részletekre, stabilabb és gyorsabb internetkapcsolatot biztosíthatsz az otthonodban.

 

Leadfotó: 123RF

Forbes

24 óra