30-30-30 diéta: néhány hét alatt eltűnik rólad minden felesleg, ezt ki kell próbálnod!

Mi is az a „30-30-30 szabály”?

Gary Brecka, egy népszerű egészségügyi szakértő és biológus a közelmúltban hozta reflektorfénybe a 30-30-30 szabályt. Ennek lényege, hogy a reggeli ébredés után 30 percen belül fogyasszunk el 30 gramm fehérjét, majd végezzünk 30 perc alacsony intenzitású testmozgást. A módszer azért is népszerű, mert egyszerű, könnyen megjegyezhető, és a nap további részében semmilyen más fitnesz- vagy étrendi módosítást nem igényel. Elméletileg bárki számára könnyen követhető és alkalmazható.

"Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a magas fehérjetartalmú étrend és a rendszeres testmozgás kombinációja segít a zsírtömeg kontrollálásában, a vércukorszint stabilizálásában, a gyulladások csökkentésében, a fizikai teljesítőképesség növelésében, valamint a szív egészségének fenntartásában, különösen az elhízottak esetében" – mondta Edwina Clark, regisztrált dietetikus és wellness-szakértő.

Kiemelte, hogy a fehérje emésztése több energiát igényel, mint a zsír vagy a szénhidrátok feldolgozása, így a több fehérje fogyasztása elősegítheti a vércukorszint stabilitását és a teltségérzet fenntartását.

Elizabeth Huggins, a Hilton Head Health dietetikusa és táplálkozási szakértője szerint a fehérje és a mozgás reggeli rutinba való beillesztése „ígéretesnek hangzik”, de az igazi előnyöket akkor érthetjük meg, ha összehasonlítjuk jelenlegi reggeli szokásainkkal.

„Ez előrelépés lehet azok számára, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, majd később egészségtelen nassolásra vágynak, vagy akik magas feldolgozottságú élelmiszerekkel, például cukros italokkal és gabonafélékkel kezdik a napot” – mondta Huggins. „Ha reggel egy fehérjedús étkezéssel kezdünk, az hozzájárulhat a teltségérzethez, és csökkentheti a kevésbé egészséges ételek utáni vágyat.”

 

Leadfotó: 123RF

HuffPost

24 óra