Most már biztos: ettől a szülőtől örökli a gyerek az intelligenciáját

Az intelligencia és a genetika kapcsolata

Az intelligencia genetikai hátterének vizsgálata során a kutatók kimutatták, hogy az intelligenciát több gén is befolyásolja. Azonban nem egyértelmű, hogy a gyermek melyik szülőtől örökli nagyobb mértékben az intelligenciáját. Az egyik legizgalmasabb eredmény az, hogy az intelligenciáért felelős gének jelentős része az X kromoszómához kötődik. Mivel a nőknek két X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak csak egy, a gyerekek valószínűleg nagyobb mértékben örökölhetik az intelligenciát az anyjuktól, mint az apjuktól.

Ez nem azt jelenti, hogy az apai gének nem játszanak szerepet, de a kutatások szerint az anyai gének dominánsabbak lehetnek az intelligencia öröklésében. Egyes tanulmányok szerint az intelligenciával kapcsolatos gének, amelyek az agy fejlődésére hatnak, különösen erőteljesen jelen vannak az X kromoszómán, és mivel a férfiak csak egy X kromoszómát örökölnek az anyjuktól, ezek az anyai gének különösen fontosak lehetnek.

Környezeti tényezők is számítanak

Bár a genetika fontos szerepet játszik az intelligencia meghatározásában, a környezet sem hagyható figyelmen kívül. A gyermek fejlődésére hatással van a család anyagi helyzete, az iskolai oktatás minősége, a szülői nevelési stílus, a táplálkozás és az érzelmi támogatás is. Még a legjobb genetikai háttérrel rendelkező gyermek sem fogja maximálisan kihasználni a lehetőségeit, ha nem kap megfelelő környezeti támogatást.

Leadfotó: 123RF

24 óra