Nyugat-nílusi láz: egy hét alatt 11 magyar beteget találtak

Augusztusig összesen hét, augusztus első három hetében 23 új megbetegedést regisztráltak a fertőzésből, ami többször okozott már haláleseteket is. A Naphire.hu megkérdezte az ismert virológust is, van-e félnivalónk.

30 főre emelkedett a nyugat-nílusi lázzal idén megfertőződött magyar esetek száma - írja a Naphire.hu a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss jelentésére hivatkozva. A 32. héten 3, a 33. héten 9 és a legutóbbi, 34. héten már 11 új esetről számoltak be. “Négy megbetegedést a fővárosból, két-két beteget Fejér és Pest, egy-egy beteget Győr-Moson-Sopron, Heves és Veszprém vármegyéből jelentettek" - írja a lap, és a cikkükből az is kiderül: Budapesten 11, Csongrád-Csanádban 2, Fejérben 6, Győr-Moson-Sopronben 1, Pestben 2 és Veszprém-vármegyében szintén 2 beteget találtak eddig idén.

Veszélyes mutáns

Az elmúlt hónapokban már több európai országból is érkeztek olyan hírek, hogy nyugat-vírusi lázzal fertőzött betegek hunytak el. Rusvai Miklós, vírusszakértő a Naphire.hu-nak elmondta, nincs ok aaz aggodalomra. “Nem az számít, hogy hány eset van, hanem hogy milyen vírus okozza az adott esetet” - kezdte a Naphire.hu megkeresésére. “Lehet nagy esetszám, de enyhe megbetegedés a következménye, ha a vírusnak az úgynevezett nem neuroinvazív törzse okozza” - folytatta, és hozzátette: az agyhártyagyulladást, s így akár halált is okozható neuroinvazív törzset hazánkban még nem mutatták ki.

Rusvai szerint az első faggyal tűnhetnek majd el a szúnyogok és vele együtt a nyugat-nílusi láz is egy időre.

Címlapfotó: 123rf.com

VIDEO
Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat

24 óra