Szúnyogcsípés után: nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg egy nő

Ez az idei év első nyugat-nílusi vírusos esete Németországban: a Bernhard Nocht Trópusi Medicina Intézet szerint egy nő a Brandenburggal határos Szászországból fertőződött meg a kórokozóval. Erre akkor derült fény, amikor véradását elemezték. 

Az eredetileg Ugandából származó nyugat-nílusi vírus először az 1960-as évek elején jelent meg Európában. Egykor vándormadarakkal került be, ma már őshonos szúnyogok terjesztik. A Robert Koch Intézet (RKI) szerint minden ötödik fertőzött embernél „lázas, influenzaszerű betegség” alakul ki.

Ez hirtelen lázzal, hidegrázással, fej- és hátfájással, fáradtsággal és a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, és három-hat napig tart.

A kórokozóval kapcsolatban viszonylag sok fertőzést jegyeztek fel lovaknál és madaraknál az elmúlt időszakban. Az illetékes Friedrich-Loeffler-Institut augusztus 23-ig 18 esetet jegyzett fel madaraknál és 14-et lovaknál. „Berlin, Brandenburg, Szász-Anhalt és Szászország tartományok különösen érintettek” - áll a közleményben.

Aggodalomra állítólag ugyanakkor nincs ok: az RKI szerint 100 fertőzött emberből csak körülbelül egy betegszik meg súlyosan a vírustól. A nyugat-nílusi láz súlyosabb és halálos kimenetelű esetei általában idősebb, már meglévő betegségekkel rendelkező embereket érintenek.

Címlapfotó: 123rf.com

24 óra